Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентина очаква годишна инфлация от 53 %

Снимка: архив

Очаква се инфлацията в Аржентина да достигне 53 процента през декември 2019 година преди да отстъпи до 34 процента през 2020 година. Тези прогнози са заложени в бюджета за догодина, съобщи "Ройтерс".

Бюджетните прогнози предвиждат също, че икономиката на страната ще се свие със средно 2,6 на сто през 2019 година, но през 2020 г. ще се върне към растеж с темп 1 на сто.

Правителството очаква курсът на националната валута да потъне до 67 песо за долар. В момента най-голямата държавна банка в страната "Банко насион" (Banco Nacion) оценява валутния курс на 57 песо за долар.

Представител на министерството на финансите, пожелал анонимност, посочи, че новият бюджет ще бъде представен на 16 септември.

По данни на Националния статистически институт на Аржентина през 2018 г. инфлацията в страната е била 47,6 на сто.

Икономическата ситуация в Аржентина се влоши след първичните избори на 11 август, при които действащият президент Маурисио Макри загуби от лявоцентристкия кандидат Алберто Фернандес. След обявяването на резултатите курсът на песото спрямо долара рязко се понижи, а основният индекс на фондовата борса Merval потъна с 38 на сто.

Президентските избори в Аржентина са насрочени за 27 октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!