Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха спрените парогенератори в ТЕЦ "Република" в Перник

Тази вечер ще бъде пусната топлата водата в града

Тази вечер ще бъде пусната топлата водата в Перник. По-рано днес бяха пуснати отново двата спрени парогенератора в ТЕЦ "Република". Те бяха спрени преди седмица заради установено нерегламентирано изгаряне на биомаса. За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието, служители на екоинспекцията ще осъществяват 24-часово наблюдение.

Пускането на двата парогенератора стана факт, след като при извършената вчера проверка е установено, че "Топлофикация - Перник" е изпълнила направеното предписание и на площадката вече не се съхранява слама. 

"Топлата вода ще стигне до перничани около 22 часа тази вечер", каза директорът на дружеството Любомир Спасов и добави: "Първо имаме нужда от технологично време да разпалим котлите и след това, докато стигне водата до гражданите, са необходими поне още 12 часа - т.е., довечера след 20-22 ч. ще започнат да усещат топлината в тръбите за водата". 

Спасов заяви, че в бъдеще ТЕЦ-ът няма да използва неразрешен вид гориво. Сламата, която беше открита на площадката, вече е изнесена и е предоставена на ТЕЦ-Сливен, която има разрешение и готовност да я гори. Извозват се и отпадъците, които са били складирани на лицензирана за целта площадка, ползвана под наем от друга фирма. 

Анелия Дренска, началник отдел в РИОСВ, увери, че проверките продължават и в останалите предприятия и фирми на територията на Перник: 

"Продължават проверките на още много други предприятия. "Топлофикация - Перник" беше проверена като едно от дружествата, което се намира на територията на града". 

Реално все още не е ясно кой или кои замърсяват въздуха в Перник.

По думите на кмета Вяра Церовска един от проблемите е решен: "Мисля,че това е една непрекъсната грижа и отговорност на всички институции да продължат с тези проверки. Важно е, че в началото на учебната година ще има топла вода и ще има повече спокойствие за Перник".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна