Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушването и гласуването на кандидатурата за нов главен прокурор ще бъде в един ден

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан от Висшия съдебен съвет на 24 октомври. В същия ден ще бъде и гласуването на неговата кандидатура. Това реши единодушно и без дебати пленумът на Висшия съдебен съвет. 

Датата беше известна още при приемането на специалната хронограма при откриване на процедурата, част от нея е гласуването днес, за да бъдат уточнени мястото и часът.  

Според практиката при избора на тримата големи в съдебната власт, след като Иван Гешев представи вече публикуваната си концепция, въпроси ще му задават съдебните кадровици. Той ще трябва да отговаря и на предварително изпратени въпроси на професионални и неправителствени организации. Следва обсъждане на представянето му и гласуване.

Минимум 17 гласа са нужни, за да може Иван Гешев от заместник на главния прокурор да стане следващ обвинител номер 1.

Междувременно на сайта на ВСС продължава да расте броят на позициите в подкрепа на заместника на Сотир Цацаров. Негативните становища са едва няколко, но за втори път тази седмица пред Съдебната палата ще има протест срещу единствения номиниран. Той е организиран от движение "БОЕЦ" и се очаква да премине при засилени мерки за сигурност заради оперативна информация за възможни провокации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна