Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски фирми започват да се интересуват от покупки на американска селскостопанска продукция

Китайското министерство на търговията заяви в четвъртък, че местни компании са започнали да се интересуват за цените при покупката на селскостопански стоки от САЩ, което е още един знак за постепенно отслабване на търговската и тарифна война между двете водещи световни икономики.

През август китайските компании спряха да купуват американски селскостопански стоки като ответна реакция на най-новите мита, обявени от американския президент Тръмп няколко дни преди това.

На редовен седмичен брифинг в Пекин в четвъртък говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън също така каза, че екипите на работно ниво на двете държави ще се срещнат скоро, за да подготвят следващия кръг от преговори на най-високо ниво.

Гао Фън посочи, че има възможност китайските покупки на американска селскостопанскя продукция да включват свинско месо и соя - важни стоки за двустранната селскостопанска търговия.

В ранните часове на днешния ден президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства вчерашното решение на Китай да освободи 16 типа американски продукти като антиракови лекарства, суроватка, рибни храни и смазочни материали, от допълнителните ответни мита на Пекин. Като жест на добра воля Тръмп взе решение да отложи с две седмици (от 1-ви за 15-ти октомври) планираното увеличаване на вече съществуващите високи мита върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара от 25% на 30%.

От своя страна Гао Фън каза, че Министерството на търговията приветства американския "жест на добра воля", касаещ решението на Тръмп да отложи с две седмици въвеждането на новите мита от 30%. Той също така изрази надежда, че в крайна сметка новите по-високи налози няма да бъдат въведени след края на следващия кръг от преговорите, планиран за началото на следващия месец.

На днешната пресконференция Гао Фън също така заяви, че Китай се надява двете страни да създадат благоприятни условия за предстоящите в началото на октомври търговски преговори. Очаква се вицепремиерът на Китай Лю Хь, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и американският министър на финансите Стивън Мнучин да се срещнат в началото на октомври във Вашингтон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна