Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени ще проверят грамотността на деца и родители по време на Алея на книгата

Институтът по български език се в ключва в кампания с намигване към малки и големи

Снимка: БГНЕС

"Написаното остава. Пиши правилно" е озаглавена кампания за проверка на грамотността по време на Алея на книгата, която се провежда в момента в столицата.

Институтът по български език към БАН е партньор на Асоциация "Българска книга" в инициативата за проверка на грамотността на деца и възрастни, която ще се проведе в събота - 14 септември, от 15 часа.

"Предвиждаме да имаме интересни срещи с всеки, който изяви желание да участва в нашата кампания. Предвиждаме кратки диктовки, кратки езикови задачи, които са занимателни, като целта ни е да предизвикаме в добрия, закачливия смисъл родители и деца да участват заедно, за да се противопоставят един на друг в едно добро състезание, така че всеки да покаже знанията си - дали е по-добър от своя родител или пък родителите все още са по-добри от своите деца", поясни в предаването "Хоризонт до обед" проф. Светла Коева, директор на Института по български език и литература към Българската академия на науките.

Намеренията на учените са да предизвикат вниманието на обществото към това колко е важно човек да бъде грамотен.

"Колко е важно правилно да използва езика и колко е важно непрекъснато да развива своите умения за това правилно да се изразява, да разширява своя речник. Уместно да употребява думите в един или друг контекст. Предвиждаме това да бъде един празник на грамотността като сме го посветили на първия учебен ден", допълни проф. Коева.

Езиковите правила се променят много рядко, коментира тя.

"Може би ще прозвучи парадоксално, но езикът се е променил много малко през последните 50 или 60 години от гледна точка на своята граматика. Да, в езика навлизат много нови думи и това е нормално, защото непрекъснато има нужда с новите думи да се назовават нови понятия и в това няма нищо лошо. Колкото повече думи знае човек, толкова по-богат е неговият речник. Тук от една страна е важен въпросът за уместната употреба. Човек трябва да знае дали може и кога евентуално би могъл да си позволи да употреби думат user вместо думата потребител, например в един такъв контекст - не е уместно в интервю по Националното радио да назоваваме потребителите user."

"Колкото повече знания за чужди думи имаме и колкото повече усет имаме за това кога можем да ги употребяваме и кога ще ни разберат правилно и съответно кога не, толкова повече е голямо нашето майсторство да използваме езика по подходящ начин в подходяща езикова среда", обобщи проф. Светла Коева.

Книжовната норма е тази, която държи един език в неговата цялост, в неговата непротиворечива употреба, подчерта тя.

"Няма такъв книжовен език, който да няма книжовна норма. За да можем да се разбираме, ние трябва да владеем едни и същи граматични правила, ние трябва да владеем един и същ основен лексикален запас и да ги употребяваме по един и същи начин, тогава, когато сме в една официална форма на общуване."

Повече по темата за езиковата грамотност уйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна