Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наръчник за дигитални умения помага да се разпознае онлайн насилието

Сигнали на анонимната гореща линия 124 123 могат да подават деца и родители

Снимка: БГНЕС

Над 6 хиляди са сигналите на горещата линия за онлайн безопасност през 2018 година, две трети от тях са за сексуално насилие над деца, сочат данни на Асоциация "Родители". Кампанията на асоциацията "Героят си ти" цели да предпазва децата от злоупотреби в мрежата и да подобри комуникацията онлайн.

Кампанията "Героят си ти" е насочена към младежите между 14 и 18 години като контрапункт на онлайн тормоза и езика на омразата, обясни пред "Хоризонт" Антоанета Василева от Асоциация "Родители".

"Тъй като децата, знаете особено в тийнейджърската възраст, много им е важно да са център на вниманието, да получават одобрението от съученици и приятели и много често се случва да получават това одобрение през агресия, през негативно поведение, тормоз над останалите. Истината е обаче, че децата могат да бъдат център на вниманието с добрите дела, които правят и ние ги поканихме в края на лятото да публикуват своите добри истории, да направят #"Героят си ти" и по този начин да запълним интернет пространството с позитивни новини, с позитивни постъпки. Така видяхме, че за почти един месец доста деца се включиха, доста млади хора поканиха свои приятели да се включат", разказа Антоанета Василева.

35 на сто от децата произвеждат и споделят сексуално съдържание

Горещата телефонна линия към Националния център "Безопасен Интернет" събира сигнали за вредно и незаконно съдържание с участието на деца в мрежата.

"Това са изображения със сексуална експлоатация на деца. Истината е, че за съжаление те са много в мрежата. Малко хора знаят, че 35 % от децата сами произвеждат съдържание, което съдържа голи снимки, видео съдържание, което е със сексуално съдържание. Тези деца много често сами разпространяват помежду си такива материали в незнанието си какви последствия може да има за тях."

В повечето случаи децата са споделили такова видео или снимка в любовни взаимоотношения с някого, посочи Василева.

"Често се случва, че има злоупотреба на доверието в тези отношения. Когато говорим вече за педофилски посегателства, тогава вече имаме ситуация, в която непознат човек, възрастен, който се представя за тийнейджър, е спечелил доверието през фалшив профил на младеж, на момиче или на момче и в един момент успява да убеди момичето или момчето да изпрати такива снимки или видео. След това наистина се стига до изнудване и до тормоз, включително и не само за производство на още такива материали, но и да се платят някакви пари, за да престане да се искат и да се комуникира", допълни Антоанета Василева.

Сигнали на горещата линия могат да подават и деца, и родители

От Асоциация "Родители" могат да помогнат не само със съвет, но и с конкретни действия. 

"Линията ни е 124 123 и тя е анонимна. Имаме и чат платформа, която децата всъщност предпочитат повече, но сме на разположение за всякакви съвети към деца, родители, учители, защото, знаете ли, децата чудесно се справят интуитивно с новите технологии, но истината е, че те не са научени, за съжаление образователната система все още не успява да влезе в тези бързи темпове, с които се развива интернет и новите технологии, да научи децата на тези ключови умения, ключови компетенции на 21-ви век, свързани с дигитално-медийната грамотност: критично мислене, как търсим, намираме, анализираме, отсяваме информация, как създаваме позитивно съдържание, как сътрудничим с другите, работа с екип - нещо, за което все повече се говори в училище, но то наистина трябва да стане много дълбока част от образователния процес", коментира Антоанета Василева.

Наръчник онагледява рискове, свързани с онлайн пространството

Тя даде пример с проекта "Дигитални умения на децата в 21 век" - интерактивна методология и наръчник с 14 тематично разработени урока, свързани с ключовите рискове в интернет, онлайн тормоза, вредно съдържание, злоупотреба с лична информация, включително и т.нар. меки умения (soft skills) - как комуникираме, как работим в екип, как се справяме с гнева, с емоциите, как развиваме емоционална интелигентност, защото вярваме, че учителят е този, който наистина може холистично да развива всички тези умения през учебния материал. Методологията, която ние създадохмеq абсолютно естествено се слива с целия учебен план."

Наръчникът е предназначен за учители, да развива техните компетенции как да научат децата на уменията на 21 век. 

Асоциация "Родители" работи с няколко училища в София. Партньори по проекта са Район "Лозенец" и 35-то СЕУ „Добри Войников“. След обучение на учители в пет училища, учителите ще бъдат подготвени да започнат новата учебна година с този наръчник, съобщи още Антоанета Василева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени