Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония днес: Всеки концерт е празник!

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров
Снимка: СФ

"Всеки концерт е празник!" - това мото са избрали за 91-вия си сезон Софийските филхармоници, водени от своя директор - маестро Найден Тодоров. Официалното откриване е на 12 септември от 19 часа в зала "България", а първият концерт от богатия и наситен със събития афиш е със заглавие "Детето чудо и Титанът" и ще представи австриеца Саша Гьотцел като новия гост-диригент на оркестъра. Творбите, подсказани и в заглавието, са "Младежкият" Концерт за пиано и оркестър №9 от Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония №1 "Титан" от Густав Малер. Като солист е поканен 11-годишният пианист Ивайло Василев, когото също наричат "дете чудо" и публиката вече разпознава таланта му на интерпретатор на моцартовата музика.


Саша Гьотцел готви интеграл със симфониите на Малер в следващите три години, но това няма да е единственото предизвикателство, което ще отправи към софийските меломани. Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров от своя страна смело заявява желанието си да продължи звездната линия от изключително успешния 90-и сезон и още през есента е поканил като солисти на оркестъра световни имена като певците Елина Гаранча, Соня Йончева и Паата Бурчуладзе, цигуларите Светлин Русев, Вадим Репин, Сара Чанг и др. Във втората половина на сезона се очаква с интерес и гостуването на диригента и композитор Кшищоф Пендерецки, който ще представи с националния ни филхармоничен оркестър своята Седма симфония.

Един от големите акценти в календара на Софийската филхармония тази година е концертът й в Златната зала на Музикферайн - Виена на 5 декември. След дебютът на оркестъра на тази престижна сцена през 2000 г. с маестро Емил Табаков това е нов съществен пробив, напомня маестро Тодоров.

За акцентите и различните тематични линии в новия сезон на Софийската филхармония директорът й Найден Тодоров разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени