Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия за борба с рака е приоритет №1 на бъдещия здравен еврокомисар

Кипърката Стела Кириакидис е разпознаваемо лице в здравеопазването в европейски мащаб

Предложената за нов европейски комисар по здравеопазването Стела Кириакидис

Разработването на Европейска стратегия за борба с рака, която да помогне на държавите-членки на ЕС да подобрят превенцията и грижите за онкоболните, е сред най-важните цели, които си поставя предложената за нов европейски комисар по здравеопазването Стела Кириакидис от Кипър.

Здравеопазването е приоритет за новата Европейска комисия, „за да можем наистина да постигнем най-високите нива на безопасност и здраве на европейските граждани“, посочи Стела Кириакидис в първото си изявление след обявяването на предложенията за нов състав на Европейската комисия.

Ангажиментът за представяне на Европейска стратегия за борба с рака бе високо оценен от европейски здравни институции и неправителствени организации. Изпълнителният директор на Европейската агенция за борба с рака (ECCO) Майк Мориси заяви, че „това е послание, което всички европейски граждани ще се радват да чуят“.

Първите реакции приветстват и избора именно Стела Кириакидис да поеме този портфейл като едно от разпознаваемите лица в европейски мащаб в областта на здравеопазването, с много активна роля в профилактиката на рака в Кипър и Европа.

Биография, съответстваща на ресора

Кипърката е била вицепрезидент (1999-2003 г.) и президент (2004-2006 г.) на европейската конфедерация за борба с рака на гърдата EUROPA DONNA Europe. Тя е член основател и първи президент на кипърската организация на EUROPA DONNA, която ръководи в периода 2000-2015 г., и отново бе избрана на този пост през април тази година.

Кириакидис бе назначена от президента на Кипър и за председател на Националния комитет по рака на страната.

Тя участва в много благотворителни дейности за борба с рака в Кипър. Отличена е с много кипърски и международни награди специално за работата й и приноса й в тази област.

В мандата си като еврокомисар по здравеопазването Стела Кириакидис ще работи за по-добър достъп на пациентите до скъпи и недостъпни досега лекарства, за въвеждане на новите технологии в здравеопазването. Сред приоритетните ѝ цели е и подобряване на комуникацията с гражданите по въпросите на ваксинацията и борбата с митовете, които съществуват в тази област.

63-годишната Стела Кириакидис е с много интересна научна, обществена и политическа биография. Тя е клиничен психолог и специалист по детска психология, завършила е във Великобритания. Има дългогодишен опит в социалната и здравната сфера, член и председател е на много специализирани научни комитети и организации в Кипър и Европа в областта на медицината.

От 2006 г. е депутат в кипърския парламент от дясноцентристката партия ДИСИ („Демократичен сбор”, от семейството на ЕНП) и неин вицепрезидент 2013 г. Заместник-председател бе на парламентарната комисия по здравеопазване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна