Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият лидер на социалдемократите в Румъния беше доведен от затвора, за да свидетелства в съда

Ливиу Драгня
Снимка: www.cotidianul.ro

Бившият лидер на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня бе доведен днес от затвора Рахова в Трибунала на Букурещ, за да бъде изслушан като свидетел по дело, в което бившият председател на Камарата на депутатите Валериу Згоня е съден за търговия с влияние, съобщават румънски медии.

Драгня изчаква в залата за задържани, тъй като друг свидетел по делото - бившият премиер Виктор Понта, не се е явил за заседанието, отбелязва информационният сайт "Зиаре".

Бившият "силен човек" в Румъния се намира в затвора от май т.г., след като Върховният касационен съд потвърди първоинстанционната му присъда от три години и половина затвор по обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. По-конкретно Драгня бе осъден за фиктивното назначаване на две жени в държавната агенция за закрила на детето, които всъщност работели за неговата партия.

Неговият съпартиец Валериу Згоня бе изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията в началото на миналата година. Згоня е обвинен, че като председател на Камарата на депутатите и заместник-председател на СДП в периода юли 2012 г. - април 2013 г. е приел срещу подкуп да помогне на роднина на окръжния съветник Думитру Добрика да бъде назначен на висша държавна длъжност. Според обвинителния акт Згоня е получил впоследствие от Думитру Добрика общата сума от 62 143 леи (25 677 лв.), които покрили негови разходи за туризъм и по строежа на вила в окръг Ковасна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна