Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ понижи депозитната си лихва до -0,5% и рестартира програмата за покупки на еврооблигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи депозитната си лихва до -0,5% и обяви, че от 1-ви ноември ще рестартира програмата си за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения", купувайки ежемесечно ценни книжа за 20 млрд. евро, като самите покупки ще продължат "толкова дълго, колкото е необходимо".

Предприетите от ЕЦБ обширни мерки имат за цел да изолират колебливата икономика на еврозоната от глобалното икономическо забавяне и от негативния ефект от търговското напрежение главно по оста САЩ-Китай.

На днешното си заседание ЕЦБ взе очаквано за финансовите пазари решение да предприеме нова серия агресивни мерки, целящи да стимулират слабо представящата се икономика на еврозоната и да допринесат за изпълняване на мандата на централната банка за инфлация от малко под 2 на сто.

ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В същото време тя понижи очаквано депозитната си лихва с 10 базисни пункта до ново историческо отрицателно дъно от -0,5% спрямо досегашното ниво от -0,4%. Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5%.

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, централната банка обяви, че планира да запази лихвените ставки в новите или в по-ниски нива, докато инфлационните перспективи не се приближи до целевото ниво от малко под 2%.

ЕЦБ също така обяви, че от 1-ви ноември ще поднови програмата си за покупки на дългови книжа, известна като "количествени улеснения", като ежемесечно ще купува еврооблигации в размер на 20 млрд. евро, "докато това е необходимо". Това означава, че за разлика от предишната програма за "количествени улеснения" за 2,6 трлн. евро, която приключи в края на 2018-а година, новата програма за покупки на еврооблигации няма фиксирана крайна дата.

Програмата за закупуване на активи (APP) ще бъде рестартирана от 1 ноември с месечен темп от 20 млрд. евро, "за да се засили ефекта от лихвената политика", обяви след края на днешното си заседание ЕЦБ.

Банката подчерта, че средствата от падежиращите ценни книжа, които вече бяха закупени по програмата APP, ще продължават да се реинвестират в програмата за "количествени улеснения", докато ЕЦБ не повиши лихвите, ако това е необходимо.

Централната банка ще направи и промени в "модалностите на новата серия от тримесечни целеви операции за дългосрочно рефинансиране (програмaта за "евтино" рефинансиране на търговските банки - Targeted Long-Term Refinancing Operation III, известна като TLTRO III) ще бъдат променени, за да се запазят благоприятни условия за банково кредитиране, да се гарантира безпроблемния трансмисионен механизъм на провежданата лихвена политика и по-нататъшно подпомагане на приспособимостта на новата парична политика", се добавя в изявлението  на ЕЦБ.

Според редица икономисти и анализатори това е най-мащабната стимулираща парична програма на ЕЦБ за последните три и половина години и представлява доста смел финал на изтичащия управленски мандат на президента Марио Драги, чиито политики през последните години допринесоха за справяне на единния валутен съюз с поредица от кризи.

На днешното си заседание ЕЦБ също така взе решение за облекчаване на положението на търговските банки от еврозоната, чиито печалби и цялостна рентабилност бяха засегнати силно от политиката на отрицателни лихви. Централната банка се ангажира да създаде механизъм за защита на търговските банки от негативния ефект на отрицателните лихвени ставки сред промени в условията на операциите за тяхното дългосрочно рефинансиране (в програмата TLTRO III).

Очаква се шефът на ЕЦБ Марио Драги да представи детайли относно днешните решения на ЕЦБ на редовната си пресконференция (от 15:30ч. българско време). Той също така ще представи и последните средносрочни икономически и инфлационни прогнози за еврозоната.

Това ще бъде предпоследната пресконференция на г-н Драги преди края на неговия осемгодишен управленски мандат, който приключва на 31-ви октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени