Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански език за Камино: Ивелина Паничарова създава езикова програма и учебник за пилигримите

БНР Новини
Невена Праматарова и Ивелина Паничарова

„Колкото повече се натоварва паметта, толкова повече резултатите са по-добри“, проф. д-р Георги Лозанов

С началото на учебната година започва първият сугестопедичен курс „Испански език за Камино“ в София. Идеята е на сугестопед педагогът Ивелина Паничарова, която разработва езикова програма и учебник, специално създадени за българските пилигрими. По време на интензивното езиково обучение от две седмици ще се стимулират реални ситуации и диалози от ежедневието на поклонниците, които ще поемат по пътя на Свети Яков.

„Текстът в учебника представлява пиеса, разделена на отделни сцени. Всяка сцена и подтема е част от цялата пиеса и контекста на историята. Думите са част от изречения, а те от целия текст на сцената и пиесата. Частите се обясняват през цялото. Предстои ни едно вълнуващо преживяване, без черна дъска и оценки, а само с усмихнати хора, които ще влизат в различни роли на герои и ще заживяват нов живот“, обяснява авторката на учебника.

Езиковият курс по испански език за Камино е създаден въз основа на метода сугестопедия, който българският учен, психиатър и педагог проф. д-р Георги Лозанов създава и развива до смъртта си през 2012 година. Обявен е от ЮНЕСКО за най-хуманния и ефективен метод за изучаване на чужди езици. Днес сугестопедията е призната в много страни по света и е залегнала в основата на редица популярни алтернативни методи на обучение.

Част от приходите от първия курс ще бъдат дарени на фондация „Живот със синдром на Даун“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!