Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще изслуша Урсула фон дер Лайен по наименованието на новите ресори в Комисията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ще бъде изслушана в Европейския парламент на 19 септември във връзка с наименованието на част от новите ресори в Комисията, съобщи председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. 

Той добави, че изслушванията на новите еврокомисари ще се проведат в ресорните комисии на парламента между 30 септември и 8 октоври, като всеки ден ще бъдат изслушвани по двама кандидати сутрин и двама следобед. 

Сасоли отбеляза, че някои от тях предизвикват учудване, както и че в нито един от тях не е открил  думите "миграция", "култура" или "изследвания". Не е достатъчно да се говори за иновации и младеж, за да се разбере, че става въпрос за култура и изследвания, уточни Сасоли.

Пред "Хоризонт" анализаторът на програмите за европейски политики и институции от Центъра за европейска политика Пол Бютчър заяви, че вероятно ресорът на Маргаритис Схинас  - "Съхраняване на европейския начин на живот" ще бъде променен като име:

"Мисля, че вероятно ще има нещо като "естетична" промяна на ресора на Схинас, като в крайна сметка, ще бъде сменено името му, тъй като то на практика предизвика комуникационно бедствие. Но не мисля, че съдържанието на ресора е така натрапчиво спорно. Ако променят името, смятам, че парламентът ще го одобри".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред "Евронюз", че не харесва идеята европейският начин на живот да е противопоставен на миграцията. "Приемането на тези, които идват отдалеч, е част от европейския начин на живот", добави Юнкер.

Цялото интервю с анализатора Пол Бютчър очаквайте в предаването "Събота 150". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна