Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът: Отсрочка за Брекзит, само при добре обосновано искане

Снимка: БГНЕС

Отсрочка за Брекзит може да има, само ако искането е добре обосновано - това се казва в резолюция на групите на Европейската народна партия, Социалистите и демократите и „Обновена Европа“, която днес оповести председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Документът ще се обсъжда на следващата пленарна сесия.

Предвид последния развой на събитията в британския парламент, Брекзит без сделка изглежда все по-вероятен, за което Обединеното кралство ще носи цялата отговорност, предупреди Сасоли.

Той обяви при какви условия институцията е готова да даде втора отсрочка за оттеглянето на Великобритания от ЕС. 

„По въпроса за удължаването - в резолюцията се казва, че сме отворени за такава възможност, при положение, че тя е добре обоснована и се базира върху следните причини - да се избегне Брекзит без сделка, да се организират парламентарни избори или да се проведе втори референдум“, каза Сасоли.

Той заяви, че е поразен от решението за разпускането на британския парламент, който, според него, трябва да работи в такъв важен момент за страната.

Резолюцията, която ще се обсъжда в пленарна зала, съдържа три основни елемента - политическото споразумение по оттеглянето на Обединеното кралство, възможността за Брекзит без сделка и евентуална отсрочка за излизането. Подписаното споразумение остава най-доброто възможно, каза Сасоли.

„Разбира се, предпазният механизъм остава основната точка, която блокира преговорите. В резолюцията се поставя акцент върху едно много ясно послание - без него няма да има споразумение. Нещата са изключително ясни - така смята Комисията, европейските институции, това е и позицията на парламента, който, нека ви напомня, има последната дума“, посочи шефът на Европарламента.

Сасоли подчерта, че механизмът е предвиден само за Северна Ирландия.

По-рано говорителят на ЕК Мина Андреева съобщи, че работна група на британския премиер Борис Джонсън е представила пред групата, работеща по чл. 50 от Европейската комисия, предложения по въпроса за митниците, както и че разговорите ще продължат и утре. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени