Eмисия новини
от 02.00 часа

Саша Гьотцел е новият главен гост-диригент на Софийската филхармония

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и новият главен гост-диригент Саша Гьотцел
Снимка: СФ

На 12 септември с концерт под диригентството на Саша Гьотцел ще бъде открит официално 91-вия сезон на Софийската филхармония. Под мотото "Детето чудо и Титанът" оркестърът ще предложи на публиката творби от композиторите Волфганг Амадеус Моцарт и Густав Малер.


Часове преди откриването на сезона директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров подписа споразумение със Саша Гьотцел, който пое поста главен гост-диригент на националния ни оркестър. Австриецът е музикален директор на Филхармоничния оркестър Борусан в Истанбул и чест гост на Виенската държавна опера и други оркестри в родния си град. Успехите му в южната ни съседка са несъмнени - той подпомогна изграждането на турския оркестър до елитно европейско ниво, което беше доказано и от турнетата на най-престижни сцени, преминали при огромен интерес и с бурни овации.

В България Саша Гьотцел гостува неколкократно в последните три години и споделя, че усеща специална химия с оркестъра, с който сега е готов да се впусне в по-дългосрочно партньорство. Неговото предложение, прието от ръководството на Филхармонията, е да направи интеграл със симфониите на Густав Малер и да представи шедьоври на родната му австрийска музика - от виенската класика, през романтизма и до Нововиенската школа.

За емоциите и творческите си планове, свързани с новия му пост, Саша Гьотцел разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.  

Още от

За дупките, алегорията и истината

публикувано на 22.09.19 в 08:45

Спомен за баса Михаил Попов

публикувано на 20.09.19 в 21:51

"Изкуството на барока" за 13-и път

публикувано на 20.09.19 в 17:31