Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вишеградската четворка иска ЕС да започне преговори за присъединяване със Скопие и Тирана

Семейна снимка от лидерската среща на Вишеградската четворка със Западните Балкани в Прага.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. За това призоваха в декларация, приета в Прага, премиерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Унгария и Полша. Те се срещнаха с колегите си от Западните Балкани.

В декларацията се казва, че присъединяването към Евросъюза е и ще остане процес, основан на заслуги, който зависи изцяло от обективно постигнатия напредък. В текста се призовава за започване на преговори през октомври за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Декларацията на Вишеградската група подчертава, че началото на преговорите за присъединяване през октомври 2019 г. не само ще даде възможност на двете страни да се ангажират повече с необходимите реформи, но ще послужи като значителен тласък за целия регион и ще гарантира, че Европейският съюз ще продължи да играе водеща роля. в положителната трансформация на региона.

В документа се посочва, че Вишеградската четворка има предвид стратегическото положение на Западните Балкани за засилване на диверсификацията на енергийните източници в Евросъюза по южния коридор.

Срещата беше помрачена от отказа на Косово за участие на високо равнище след изявлението на президента на страната домакин на форума - Чехия - Милош Земан, че иска де се преразгледа възможността Прага да оттегли признаването на независимостта на Косово. Чешкият външен министър Томаш Петричек обаче репликира още вчера, че Прага няма интерес да отменя решението си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени