Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт се цели в рекордните върхове от юли след агресивни стимули на ЕЦБ и подновен търговски оптимизъм

Американските акции продължават да поскъпват и по време на търговията в четвъртък, като основните фондови индекси на Уолстрийт доближават рекордните върхове от юли на фона на нови сигнали за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай и след решението на ЕЦБ да предприеме мащабни стимулиращи икономиката на еврозоната мерки в областта на паричната и лихвена политика.

Индексът DJIA се повишава за седма поредна сесия на търговия, нараствайки с над 100 пункта (с 0,42%), а широкият индекс S&P500 се повишава с 0,4%, като и двата индекса са с по-малко от 0,5% под техните рекордни върхове от месец юли.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се повишава с 0,45% благодарение и на ново поскъпване на акциите на Apple Inc. в резултат на възприетите позитивно от инвеститорите предложения на технологичния гигант за новите смартфони от модела iPhone и новата услуга стрийминг ТВ за едва $5 на месец.

Акциите на Apple поскъпват с 0,8% след вчерашен ръст с над 3%, като това представлява възходящо движение за четвърта поредна сесия на търговия. Благодарение на това пазарната капитализация на технологичния гигант успя да премине в сряда гройсмайсторската кота от 1 трлн. долара за пръв път от началото на ноември 2018-а година насам и вече около 1,02 трлн. долара, изоставайки от лидера Microsoft с пазарна капитализация от 1,05 трлн. долара.

От началото на годината акциите на Apple поскъпнаха с 43%, а на Microsoft - с 35,2%, като в същото време индексът на сините чипове DJIA нарасна с 16,8%.

Подкрепа за продължаващия и днес инвеститорски риск-апетит оказват нови индикации за възможен прогрес при разрешаването на търговските спорове между САЩ и Китай. Агенция Блумбърг съобщи, че администрацията на Тръмп обсъжда предложение за ограничено временно търговско споразумение за Китай, което би забавило или дори отменило за пръв път някои от предстоящите нови американски митнически тарифи в замяна на ангажименти от страна на Пекин относно интелектуалната собственост и за покупки на селскостопански стоки от САЩ. Въпреки че в последствие източници от Белия дом опровергаха тази информация, инвеститорите продължават да бъдат позитивно настроени относно предстоящите в началото на октомври нови преговори на високо ниво между САЩ и Китай във Вашингтон, визирайки взаимните отстъпки по отношение на новите тарифи от страна на двете най-големи икономики в света.

Позитивното представяне на пазарите на акции се дължи и на днешното решение на ЕЦБ да предприеме нови стимулиращи икономика на еврозоната мерки - намаляване на депозитната лихва до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5% и рестартирането от 1-ви ноември на програмата за покупки на еврооблигации, като чрез нея ежемесечно ще бъдат наливане на паричните пазари в региона на единната валута 20 млрд. евро.

Агресивните мерки на ЕЦБ сякаш бетонират допълнително инвеститорските очаквания, че през следващата седмица и Федералният резерв на САЩ ще намали отново основната американска лихва.

След решението на ЕЦБ имаше първоначално понижение на доходността на държавните облигации, включително на ценните книжа на САЩ, но в последствие тя отново започна да нараства. Доходността на 10-годипшните книжа се повишава с 3,9 базисни пункта към 1,784%, достигайки най-високо ниво от началото на месец август, а доходността на 30-годишните американски облигации - с 3,2 пункта към 2,257%.

Дори доходността на немските облигации парира първоначалния си спад, който беше факт след решението на ЕЦБ, и вече нараства в рамките на деня с 4,3 пункта към -0,518%, достигайки също най-високо ниво от началото на август.

След известни колебание около края на заседанието на ЕЦБ, европейските пазари на акции също приключиха търговията в четвъртък с повишения. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 приключи днешната търговия с повишение от 0,2%, френският CAC 40 - с 0,44%, италианският MIB - с 0,88% и британският FTSE100 - с 0,09%. Дори немският индекс DAX 30 нарасна с 0,41%, въпреки че по-рано днес институтът Ifo прогнозира, че икономиката на Германия ще се окаже в рецесия през третото тримесечие на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени