Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за електронното управление

| обновено на 13.09.19 в 11:36
Снимка: БТА

Депутатите подкрепиха на първо четене промени в закона за електронното управление, с които се предвижда всички административни услуги да бъдат заявявани по електронен път. От левицата посочиха редица пропуски в предлаганите изменения.

С прокараните поправки информационната система за сигурно електронно връчване, поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“ ще бъде включена като нормативно регламентиран начин за изпращане на електронни документи, с което на практика всички административни услуги ще бъдат заявявани по електронен път.

С промените се въвежда задължение за доставчиците да обявяват по разбираем и достъпен начин  предоставените административни услуги, както и основният работен процес по заявяване, подаване и получаване на електронни документ.

От ДПС подкрепиха законопроекта с уговорка за промени между двете четения.

Аргументите от председателя на транспортната парламентарна комисия Халил Лятифов:

„Вече сме в наказателна процедура, която е достъпна за уеб сайтовете, регламентирана в директива“.

От БСП изразиха опасенията си, че промените само ще доведат до харчене на пари за междинни проекти, както и че на Държавна агенция „Електронно управление“ се вменява задължението за поддържане на държавната администрация без да има нужният капацитет.

Георги Свиленски заяви:

„Два милиарда лева изхарчи българската държава за въвеждане на електронно управление. И сега ни се предлагат да извадим функции от Държавната агенция „Електронно управление“ и да ги прехвърлим в търговската фирма „Информационно обслужване“. Кой в тази държава ще поеме отговорност и ще каже на българските граждани кога на практика ще имаме електронно управление в България“.

По време на парламентарния контрол се очаква министърът на околната среда и водите Нено Димов ще даде информация за пожара при нерегламентираното съхранение на отпадъци  на автомагистрала  "Струма", внасянето на отпадъци от чужбина и обработката им в България, а също и за съхранението на отпадъци на площадките на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна