Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър "Иван Вазов" на пет сцени за новия сезон

| обновено на 13.09.19 в 17:10
Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова, БНР

С представления на цели пет сцени влиза в новия сезон Народният театър „Иван Вазов“. От 13-и септември спектаклите от репертоара ще могат да се гледат освен на трите основни сцени – Голяма, Камерна и „Апостол Карамитев“, и на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив, както и във Франция.

В предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ Мариус Донкин, директор на театъра, представи основните акценти от програмата на Народния театър.

Началото е на 13-и септември с един от най-дългогодишните и обичани спектакли – „Хъшове“ по Иван Вазов на Александър Морфов. Следват „На ръба“ на 14-и септември, отново режисирано от Морфов, „Бащата“ на Диана Добрева на 18-и септември, „Идеалният мъж“ на Тиери Аркур на 19-и септември, и „Neoдачници“ на Иван Пантелеев на 20-и септември.

На 29-и септември и 2-ри октомври на Голяма сцена е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Режисьор е Ивайло Христов, а в актьорския състав са Марин Янев, Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов.

Камерна сцена ще посрещне първите зрители за 118-ия сезон на театъра с „Козата или коя е Силвия?“ на Явор Гърдев на 14-и септември. На Камерна сцена ще бъде и първата премиера за новия сезон - на 26-и и 27-и септември с „Каквото такова“ от Недялко Йорданов. Спектакълът е с участието на Емилия Радева, Янина Кашева, Иван Налбантов, Жоржета Чакърова, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Богдан Глишев, Рут Рафаилова, Сава Пиперов, Ева Тепавичарова и Христо Терзиев.

Един от главните акценти в програмата на Сцена „Апостол Карамитев“ е честването на незабравимия Тодор Колев на 26 септември с моноспектакъла на Албена Колева „Шърли Валънтайн“.

Първото представление на тази сцена е на 14-и септември с „Обир“, постановка на Михаил Петров. Освен на трите сцени в Народния театър, едни от най-хитовите заглавия гостуват на още две сцени – на фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив на 17-и септември със „Спускане от връх Морган“  и на 22-ри септември с „Актрисата“.

На 22-ри септември един от хитовете на Народния театър - „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц, е на турне във Франция. Спектакълът с участието на Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов ще се играе на български език с титри на френски в театър “Сен-Леон” в Париж. 

Интервюто на Диана Дончева с Мариус Донкин в предаването „Преди всички“ и репортаж по темата за предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна