Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Филипините предложи да се стреля по корумпирани чиновници

Президентът на Филипините Родриго Дутерте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Филипините Родриго Дутерте предложи на гражданите да стрелят по служители, искащи подкуп, но без да ги убиват, предаде БТА.

"Ако плащате данък, такса или вадите справка и служителите поискат подкуп - ударете ги. Ако пък имате оръжие, можете да стреляте по тях, но не ги убивайте, защото при разследване на случая може да не бъдете помилвани", заяви филипинският лидер. Думите му бяха цитирани от в. „Манила булетин“ и ТАСС.

Според Дутерте корупцията здраво се е вкоренила почти във всеки държавен служител в страната. Президентът обеща, че ако човек стреля по някой корумпиран, „няма да бъде пратен в затвора, а само сериозно наказан физически“.

Той отбеляза, че ако „се случи рушветчийство в неговата администрация, той ще привика корупционера и ще позволи на жалбоподателя да го удари по лицето“.

Преди да бъде избран на висшия пост, Родриго Дутерте бе кмет на южния град Давао и се прочу с остри изказвания във връзка с решаването на тежките проблеми на страната.

През 2016 г. Дутерте даде старт на решителна кампания срещу наркотиците на Филипините. По данни на полицията в сблъсъци са били убити близо 5000 души, замесени в производство и търговия с дрога.

Позицията на Дутерте предизвика възмущение в чужбина. Експерти на ООН по човешките права настояха да бъдат спрени екзекуциите на заподозрени, извършвани без съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!