Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният исторически музей - София – с нови проекти и инициативи за Деня на София – 17 септември

Доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионалния исторически музей – София
Снимка: Божидар Любенов

Всяка година, след 25 март 1992 г., когато с решение на Столичния общински съвет за Празник на София е обявен 17 септември, на този ден за софиянци и гостите на града се организират много интересни и забавни прояви. Тази година за Деня на София е предвиден концерт на Софийски духов оркестър от 17.30 ч., пред Народния театър „Иван Вазов“, а също и празничен танцов спектакъл и карнавално шествие от 17 часа в парка „Заимов”, Ден на отворените врати в театър „Българска армия“ и още много други събития...

На този ден църквата почита паметта на светите Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Това е и почит към добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

В 13 часа, специално за празника, ще бъде официално открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“, разположена в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза“ 2. Експонирани са останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции. Може да се видят и руините на най-ранния християнски храм − епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в. Постоянната експозиция „Антична Сердика“ се намира в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза“ 2 – в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, един от филиалите на Регионалния исторически музей – София.

А какво още е подготвил за своите почитатели Регионалният исторически музей - София, по случай Деня на София, ще разберем от разговора с доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на музея, нашият гост в предаването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна