Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли посегателство върху свободата на словото

Анализатори коментират и политическата ситуация в страната

| обновено на 13.09.19 в 15:50
Снимка: Ани Петрова

Иво Атанасов: Действа се непохватно дори при някакви основания

„БНР е част от националната сигурност на страната и подобен акт на спиране на ефира за часове не може да бъде предприеман от днес за утре. Това се планира, уведомява се КРС, очевидно целта е била не профилактика, а Силвия Великова да не може да води предаването си. Действа се много непохватно, дори когато има някакви основания“. Това заяви в предаването „Хоризонт за вас“ Иво Атанасов, медиен експерт и бивш член на СЕМ.

По думите му почти за всекиго е ясно, че желанието Великова да бъде отстранена от съдебния ѝ ресор е свързано с избора на главен прокурор.

„Тук идва една друга глупост на дневен ред – да има дублиращи журналисти във всеки ресор, което смешно и нелепо. Всеки журналист в обществена медия трябва да е в състояние да осигурява плурализъм, да дава баланс, букет от мнения“.

Според Атанасов властта е изгубила равновесие и това личи от последните събития в страната.

„Има нервност, припряност, търсене постоянно на враг“.

Иво Атанасов посочи, че има възможност оставката на генералния директор на БНР да бъде поискана заради спирането на ефира.

За изказването на премиера Бойко Борисов, че генералният директор на БНР е бил избран от парламентарната група на ГЕРБ, медийният експерт заяви, че е шокиран:

„Той или не е наясно, че има СЕМ, който прави този избор, или тяхната парламентарна група е взела някакво решение и след това то е било реализирано чрез членовете на СЕМ, избрани с гласовете на ГЕРБ в парламента или от квотата на предишния президент Плевнелиев“.

Светослав Терзиев: Дойде времето и на БНР да бъде подчинено

„Това е само един епизод, процесът е по-дълъг, наблюдаваме го от години". Така Светослав Терзиев от вестник „Сега“ се включи с коментар в предаването:

„Тази управляваща класа, която се създаде през годините на Прехода, потвърждава това, което каза Иван Гешев, че преходът е бил криминален. Тази прослойка от хора, която е управляваща, не желае да излиза наяве истината за нейната същност, която се въплъщава в управлението на държавата. Следователно журналистите са неподходящи, защото тяхната задача е да запознават обществото с негативните процеси. Затова върви подмяна на журналистиката… В България наблюдаваме, че 90% от медиите са проправителствени“.

По думите на Терзиев „БНР остана някакъв остров, но му дойде времето“: 

„БНТ беше подчинена чрез назначаване на подходящи хора“.

„Властта в момента е нервна, защото е тръгнала на поход не само срещу журналистите, а срещу всички, които не са съгласни с нея“, заяви още Терзиев.

Борислав Цеков: Свободата на словото трябва да е над всичко

„Свободата на словото трябва да е над всичко“, подчерта в ефира на „Хоризонт“ Борислав Цеков от „Модерна България“.

„Както преди всички избори и сега има изостряне на обстановката. Това, което прави странно впечатление е, че битката повече е във виртуалното пространство и на медийния фронт, вместо да е битка на идеи и на политически аргументи“.

Според него нервността и напрегността са присъщи за играчите на политическия терен от години у нас:

„Все по-крайни стават атаките към опонентите. Все по-малко се спори по идеи и все повече за личността на опонента. Този тон стига до определени крайности… Ниската гражданска и политическа култура у нас станаха причина за тези публични безобразни диалози, оценки и атаки... Рутинната активност на прокуратурата е нормална в един такъв предстоящ вот, това са нормални професионални рефлекси“.

Цветанка Андреева: БНР показа гръбнак

Анализаторът Цветанка Андреева допълни: „Вие показахте гръбнак. Доказахте как се отстояват принципи в едно общество“. Тя коментира и другите актуални събития, случващи се в страната:

„Прокуратурата показва една хипер активност. Свидетели сме и на поредна гражданска активност, насочена към опита на прокуратурата отново да направи избор за главен прокурор, който по-скоро да обслужва задкулисия, отколкото реформа в съдебната система… Големият проблем на такива скандали е, че те са сценарии на олигархията, а олигархията винаги прави скрити стратегии на скандали. Когато видим жертвите, ще видим кой е сценаристът“.

„При всички положения сме свидетели на битка за власт, която не минава просто през изборите… Сякаш още сме свидетели на разпада на КТБ. Имаше прогноза, че случаят КТБ тепърва ще рефлектира в българската политика. И ми се струва, че това е пореден епизод. Тук се бият олигарсите, които разграбиха КТБ“, каза още Андреева.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна