Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Катранджиева, директор: В 91-ва немска езикова гимназия показваме пътя на доброто

Снимка: 91neg.bg
В последния ден от седмицата, посветена на новата учебна година, гостуват директори на (едни от) най-желаните гимназии в София.

До последно обмисляме сценария за първия учебен ден. Очакваме 185 „зайци“ в  7 паралелки – с усмивка прекрачи прага на студиото Вера Катранджиева – директор на 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“.

Оказва се, че и тук, в тази гимназия, (както в СМГ) е като в „дядовата ръкавичка“ и учениците са принудени да учат на две смени.

Вера КатранджиеваИ този път стартът на учебните занятия в 91. НЕГ ще бъде съчетано с церемония и водосвет с „Многая лета“, химн и знаме, обясни Вера Катранджиева:

Атмосферата в училище се изгражда с любов, търпение и толерантност, с ценностите и добродетелите, с които от години сме свикнали да възпитаваме децата.

Важно е освен задължителните знания в клас, децата да приемат общочовешки ценности. Да не следим само за присъствието и дисциплината.

Учителите в 91. НЕГ работят с младите хора не само по време на уроците, но ги подготвят за извънкласни проекти, стимулират или дават идеи за различни инициативи, каузи и благотворителни събития.

В учебното заведение работят и 8 преподаватели, делегирани от Германия, които освен немски език, обучават по математика, химия, биология.

В осми клас 50 от най-добрите продължават по специална смесена българо-немска учебна програма.

След ХІІ клас желаещите могат да кандидатстват и да получат немска диплома – най-високия сертификат за владеене на езика.

Предизвикателствата в гимназията са свързани главно с поколенческите разлики. Днес младите обичат да им се показва, да възприемат света с очите.
Сега и учителите трябва да се съобразяват с тези предпочитания на учениците, за да запазват вниманието им.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Вера Катранджиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна