Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разширяват картелното разследване на големите технологични гиганти

В петък компаниите Amazon, Apple, Facebook и Google получиха писма от Антимонополната правна подкомисия на Конгреса на САЩ, чрез които комисията изисква вътрешни документи, имейли и съобщения относно използването на пазарната позиция на американските технологични гиганти.

Комисията желае компаниите Amazon.com Inc., Facebook Inc., Apple Inc. и компанията-майка на Goolgle - Alphabet Inc. да предоставят до 14 октомври копия от документи, включително изпълнителни съобщения и финансови отчети, както и информация за конкуренти, пазарен дял, сливания и ключови бизнес решения.

Десетките ръководители от цитираните по-горе фирми, посочени в заявките, включват основателят на Amazon Джеф Безос, изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг, изпълнителния директор на Apple Тим Кук, както и Лари Пейдж, Сергей Брин и Ерик Шмид от Google.

Председателят на правната подкомисия на Конгреса Дейвид Цицилин определи този ход като "важен момент" в усилията да се определи дали компаниите злоупотребяват с господстващо пазарно положение. Той добави, че очаква фирмите да предоставят информация на подкомисията, "за да гарантират, че Интернет е инструмент за възможност за всички, а не само за няколко избрани играчи".

Наскоро генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви, че 50 генерални прокурори от почти всички щати ще започнат съвместно антитръстово разследване на компанията Google. Това стана само дни, след като генералният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс пък обяви, че ще започне мащабно антимонополно разследване на Facebook с помощта на още осем свои щатски колеги.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна