Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Мултикултурализмът е ключов за Азербайджан

Страната има богато наследство от традиционни спортове

4
Н.Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България
Снимка: Ани Петрова

„За нас в Азербайджан мултикултурализмът е много повече от простото приемане на съществуването на другите. Не само приемаме чуждата култура, а градим солидарност и диалог.“ Това каза в специално интервю за БНР Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България.

„Мултикултурализмът не е само държавна политика в Азербайджан, но и начин на живот“, изтъква Наргиз Гурбанова.

„Ние сме с преобладаващо мюсюлманско население. Страната има 10 млн. жители, от които обаче половин милион са християни. Има еврейско малцинство от 30 000 души. Имаме над 40 немюсюлмански религиозни организации, 13 църкви, 8 синагоги. Радваме се, че сме признати за стълб на толерантността в нашия регион. Ако се върнем няколко века назад, ще видим, че това е обрисувано в изкуството и литературата – в поезията на Имададин Насими, поет от XVI век, чиято 650-та годишнина се отбелязва тази година.“

„Посланията за любов и толерантност отекват далеч отвъд границите на Азербайджан. Благодарение на културното многообразие в Азербайджан се радваме да изнасяме тези традиции в чужбина. Години наред организираме международни събития за мултикултурализъм, религиозна толерантност. И се радвам, че България редовно е представена на тези събития и то на най-високо ниво, като толерантна нация“, отбелязва дипломатът в интервю за предаването "Спорт и музика" по "Хоризонт".

По думите на Наргиз Гурбанова спортът дава възможност на страната отново да покаже, че там приемат хората независимо от тяхната етническа, религиозна, расова или социална принадлежност за благото на нашите нации.

Страната има богато наследство от традиционни спортове

„Традиционните спортове в Азербайджан са зорхана, пехливанска борба, човган, табла и много други. Според историците зорхана се е появила през VII век - буквално означава „къща на смелостта“. Зорхана са спортни центрове, къде се бият пехливани, силни мъже. Зорхана, построени през 17 и 18 век в Баку, Нахчиван и други, са оцелели до ден днешен“, разказва Н.Пр.Наргиз Гурбанова.

"Отборната игра човган се появява през първото хилядолетие от новата ера. През вековете добива популярност в Азербайджан, Иран, Турция и Ирак. Според историческите източници през XII век в Багдад се провежда първото международно състезание по човган, за което идват хора от различни части на Близкия изток. При археологически разкопки в Азербайджан са открити рисунки на човган по различни съдове. Човган е изобразен и в много средовековни миниатюри в Азербайджан. Британците разпространяват човган в доста краища на света. Смята се, че човган е внесен в Англия от Индия през 19 век. По-късно се превръща в играта поло с малко изменени правила. За първи път става част от Олимпийските игри в Париж, през 1900-та година."

През 2013 г. човган като традиционна игра с яздене на карабахски коне в Азербайджан е вписан в списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално културно наследство, отбеляза още Н. Пр. Наргиз Гурбанова.

За общото между шаха и Дюма

„Азербайджан има и богато шахматно наследство. Шахът се споменава в творби на нашите велики поети. Всички средновековни владетели, поети, учени са и добри шахматисти.“

Шахът остава много популярен в Азербайджан и до днес. Шахматни школи има почти във всяка област, както и държавна програма за подкрепа на шаха в цялата страна, поясни посланикът на Азербайджан.

„Ще споделя интересен факт. По време на своите кавказки пътешествия френският писател Александър Дюма - баща се среща с Хуршидбану Натаван, азербайджанска поетеса и принцеса на карабахското ханство. Дюма е очарован от нейната красота и артистичен талант. Като почетен гост в дома на Натаван той играе шах с нея, губи партията шах и й подарява бюст на Наполеон. Този подарък се съхранява в музея като важна реликва от времето.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна