Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веломрежа тръгва от гара "Пионер", Зелен ринг обхваща неизползваните жп линии

Снимка: Гео Калев"По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с велоалея – това е проектът ни за Зелен ринг, който ще свързва кварталите с големите паркове." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков и министъра на транспорта Росен Желязков представи проекта.

Първият етап на проекта е от гара „Пионер“ до Висшето транспортно училище в „Слатина“. Така създаваме велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, метрото и велосипедната мрежа на "Борисова градина".

Първият участък започва от гара „Пионер“ до тунела под бул. „Цариградско шосе“, а вторият – от тунела под бул. "Цариградско шосе" до действаща регулация на „Източна тангента“. Общата площ на зеления коридор е 62 хил. кв. м.

Територията в момента е собственост на Националната компания железопътна инфраструктура обяви транспортният министър Росен Желязков.

Целта на проекта е да се използва трасето на излязлата от експлоатация жп линия за развитие на веломрежата на София. От началото на велоалеята в район „Слатина“ до гара „Пионер“ се създават велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, Софийския метрополитен и велосипедната мрежа на Борисовата градина.

Изграждането на велоринга, който да обслужва южните части на гр. София, е предвиден с план-схема на велосипедната мрежа към действащия Общ устройствен план на Столичната община. Дължината на велоалеята е 3152 кв. м, а общата площ на новопредставения зелен коридор е 61965 кв. м.

По трасетата на Зеления ринг ще има детски площадки, места за спорт и пешеходни връзки. Предстои изработването на технически и работен проект, след което ще бъде разгледано и финансирането му.

Изграждането на Зеления ринг на София ще започне с 3-километрова отсечка по старата жп линия от гара "Пионер" до кв. „Слатина“. 

За подробности - чуйте репортажа.

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени