Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Заседанието на българо-македонската комисия бе изключително разочароващо

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БНР


Без съгласие по въпроса за личността на Гоце Делчев приключи 7-ото заседание на смесената комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което се проведе тази седмица в София.

След края му снощи съпредседателите на комисията Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров обясниха, че дискусиите са били много емоционални, но без постигането на конкретен резултат.

Пред БНР проф. Димитров коментира, „за да има мост, трябва да има здрави основи“.

„В нашата работа не трябва да мислим за компромиси и преговори – тези думи употребяват нашите колеги, а за сериозна научна дискусия, в която решенията се вземат на базата на научните факти, на сериозната научна документация и изследвания. Само така може да изградим онези основи, по които да градим моста на приятелството и добросъседството“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него „нашите колеги се придържат към едни постулати на интерпретация, която е идеологически мотивирана и толкова упорито се опитват да защитават тези позиции, че нещата започват да приличат на изразяване на една негативна енергия“.

„Казах им вчера, че проявяват една логика на отрицанието на всичко, свързано с България и българско, което да бъде на територията, някога на Македония, сега на Северна Македония“, отбеляза проф. Ангел Димитров.

Той допусна обаче, че теоретично дори и нещо погрешно или конфликтно може да бъде основа за по-нататъшно развитие в добра посока: „Само че аз съм твърде умерен оптимист“.

„След 3-месечна пауза нашата 7-ма среща може да бъде определена като най-безрезултатна и най-разочароваща. Очаквахме след тази дълга пауза една позитивна енергия от колегите. Енергия имаше, но в обратната посока…Нашите колеги са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото“, посочи съпредседателят на българо-македонската смесена комисия. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени