Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болград - историческият център на българското в Украйна

Снимка: архив


Има едно място в Украйна, което е свързано по специален начин с българската история. Тук е създадено първото българско средно училище зад граница. Това „свято за целия български народ“ учебно заведение, както нарича Христо Ботев Болградската гимназия, подготвя участници в Освобождението на България, бъдещи учители, ректори, политици и генерали.

Град на българите - това е една от хипотезите за произхода на името на Болград - мястото, което и днес продължава да е исторически център на българското в Украйна. Градът е основан преди близо 200 години от преселници от България. Кръстили мястото така, за да им напомня за Родината и за това, че са българи. Думата България продължава да е свята днес и за потомците им. Най-големият паметник в центъра на населеното място е малко копие на паметника на връх Шипка. Върху него са изписани имената на всички установени участници в битките при историческия връх. Малка България в центъра на Болград, за да се помни.

В Болград има и център за българска култура, който от две десетилетия работи за каузата България. Към центъра има и българска библиотека, а в него се подготвят и кандидат-студенти за българските университети.

В сградата му са събрани и изложени носии и предмети от бита на бесарабските българи от Одеска област и благодарение на колекцията - децата учат за българските традиции.

В три от четирите училища в Болград се изучават български език и литература -  няколко часа седмично. На български учат и в легендарната Болградска гимназия, създадена преди 161 години от българската общност в Бесарабия. Това е първото българско средно училище зад граница. Превръща се във възрожденски и културен център, който запалва сърцата на стотици бесарабски българи и обединява поколения в името на България.

Гимназията е финансирана с обществени средства и е първата българска образователна и културна институция до Освобождението. „Това свято за целия български народ училище“, както го нарича Христо Ботев, подготвя участници в освободителното движение, бъдещи учители, ректори, политици, министри и генерали. Сред възпитаниците на Болградската гимназия са: революционерът Ангел Кънчев, Димитър Греков, министър в няколко правителства, първият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" академик Александър Теодоров-Балан, Димитър Агура - един от първите преподаватели по история в Софийския университет, генералите Данаил Николаев и Иван Колев.

През годините историята на училището е превратна, като властта по тези земи. Българската гимназия става руска, променя статута си на румънски лицей, а след това на съветско средно училище. През 90-те години е възобновена като българско училище. Днес тук учат десетки деца.

Болградската гимназия продължава да е малка България в Украйна. Тя пази духа на онова романтично Възраждане с чисти идеи, за което днес може да прочетеш само в книгите и да усетиш на места като това, където България продължава да е свята дума.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна