Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за борба с диабета се проведе в Бургас

Снимка: Архив

Необходимо е създаването на Национална програма за борба с диабета. До този момент такава липсва в България. Това е поводът за дискусията, която се проведе в Бургас.

Според последните данни диабетиците в страната са над половин милион и са засегнати всички възрастови групи. Заболяването е придружено и с много допълнителни рискове. А в национален план липсва програма за борба с това заболяване, каза Радка Жекова, инициатор на дискусията в Бургас.

"Здравният риск в диабета не е тема, която трябва да се засга само, когато е световният ден на диабета, да разберем, че животът изисква ангажиране всеки ден. И аз съм благодарна, че Бургаска област е тази със своето участие. И накрая трябва да завършим с някакво решение и предложение, защото в София екипът чака какво ще кажем днес като решение от информационния ни ден".

Според ендокринолозите трябва да се заложат мерките за повишаване на знанията на пациентите и обществото за диабета и рисковите фактори за хроничните заболявания, но това трябва да бъде включено в национална програма


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!