Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Посетител снима скулптура на Невероятния Хълк на годишното изложение „Комик-кон“ в Сан Диего през 2008 г.
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън сравни Великобритания с героя от комиксите Хълк в опита на страната да се освободи от ЕС. В интервю за вестник „Мейл он сънди“ Джонсън казва, че страната ще излезе от ЕС на 31 октомври.

Борис Джонсън заявява за вестника, че Великобритания ще се освободи от оковите си като зеленокожия герой от комиксите Невероятния Хълк. Той допълва, че Великобритания ще бъде като учения по ядрена физика Брус Банър, който колкото повече се ядосва, толкова по-силен става.

„Банър може и да е в окови, но когато е провокиран той избухва“, заявява Джонсън и допълва, че Хълк винаги успява да се измъкне, независимо колко здраво е завързан. И че това е случаят с Обединеното кралство, което ще изпълни Брекзит и ще излезе от ЕС на 31 октомври.

Премиерът посочва, че „има реални сигнали сред европейските страни за готовност за премахване на предпазния механизъм на ирландската граница, който е голяма пречка за постигането на сделка.

„Предпазният механизъм“ е застрахователна политика за избягване на твърда граница след Брекзит на остров Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение. Джонсън посочва, че ако преговорите се провалят, той няма да спази приетия закон в Камарата на общините за отлагане на Брекзит.

Утре премиерът се среща в Люксембург с председателя на Европейската комисия Жан-Клок Юнкер и главния европейски преговарящ Мишел Барние.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!