Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Държавата е в пълен хаос

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

Виждам държава, в която институциите не работят и в която на ръководни постове се поставят неграмотни и некомпетентни хора. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Именно заради това живеем в пълен хаос, добави той.

„Грешно поставени проблеми, грешно разбрани приоритети, некадърни хора, които могат да извлекат страната от тази криза. Колкото продължаваме да не разбираме основните проблеми на страната, толкова повече затъваме“, каза Стойнев в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“

„Затова от БСП, като единствена разумна сила, се опитваме да върнем спокойствието в политическия процес. Трябва последователност и градивност. За съжаление, това не се случва. Последните скандали в обществото показват какво се случва в страната и какъв е начинът на управление в тази държава“, продължи той.

Отново в 1989 г.

Скандалът в БНР ме връща в 1989 г., каза още депутатът и обясни:

„Представете си, че слушаме новини от друга държава и какво чуваме – фоторепортер беше арестуван, известен журналист уволнен, друг журналист изведен с белезници от  вкъщи сутринта за разпит – какво ще си помислят слушателите… Може би, че говорим за държава, в която има пълзящ авторитаризъм, за тирания, за еднолична власт – именно това е държавата, в която ни управляват т.нар. граждани за европейско развитие на България. Срамно е, защото имаме две реалности – новият ресор на Мария Габриел, а в същото време арестуваме журналисти. Потресен съм. В същото време се радвам, че БНР отново показа характер – това е най-важното за една обществена медия, която се финансира с обществени пари. Това дава надежда, че има силна журналистика и че въпреки опасенията ми – все още има свобода на словото у нас“.

Стойнев е категоричен, че генералният директор на БНР трябва да даде обяснение пред обществото за случилото се.

За избора на нов главен прокурор

Създава се поредна криза и сблъсък в обществото, за което вина имат управляващите, категоричен е Стойнев. По думите му за да има само един състезател в надпреварата за главен прокурор, е виновен Бойко Борисов.

„При избора на главен прокурор трябва да се запази спокойствие. Улицата може да скандира „за“, „против“, да се пеят песни, но този глас е субективен. На улицата се нагнетява напрежение, защото се задават избори. В момента тече политизиране на процеса за избор на главен прокурор. Всеки, който смята, че може да извлече дивиденти от това, греши. Нека оставим на независимата съдебна система да свърши работата. Погледнати отвън, всичко изглежда доста зле“, каза Стойнев.

Целта на БСП: Удвояване на кметове и повече общински съветници

„На местните избори успех за нас ще бъде удвояване на сегашните кметове и по-голям брой общински съветници“, каза още депутатът от левицата. 

Той не скри, че във Варна има проблем. В голяма част от общините обаче имаме млади, ново поколение политици, които ще се борят за смяна на системата, отбеляза Стойнев. Той изрази надежда, че днес Националният съвет на БСП ще даде подкрепа на Мая Манолова в кандидаткметската надпревара в София.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!