Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще спечели парламентарните избори в Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник – 17 септември, в Израел ще се проведат вторите парламентарни избори за последните 5 месеца, докато премиерът Бенямин Нетаняху се бори за политическо оцеляване и на фона на изненадващия въпрос колко религиозна трябва да бъде страната, коментира днес АФП.

Нетаняху, най-дългогодишният премиер на еврейската държава, претърпя едно от най-големите поражения в кариерата си след вота през април, когато не успя да формира коалиция, въпреки че неговата управляваща дясна партия „Ликуд“ и нейните съюзници си извоюваха мнозинството от местата в Кнесета.

Вместо да рискува президентът Реувен Ривлин да избере друг да формира кабинет, Нетаняху, който може да се окаже подведен под съдебна отговорност заради обвинения в корупция идните седмици, предпочете свикване на нови избори.

Последните проучвания на общественото мнение от петък сочат към оспорвана надпревара между „Ликуд“ и центристкия алианс „Синьо и бяло“, ръководен от бившия шеф на Генщаба Бени Ганц, като повторение на задънената улица не може да бъде изключено.

Избирателната активност при изборната умора ще бъдат ключов фактор, както и изненадващата поява на теми, свързани с религията и държавността.

И още веднъж вотът ще бъде до голяма степен референдум за доверието в Нетаняху.

Спорното обещание на премиера да анексира една трета от окупирания Западен бряг, ако спечели, е сред доминиращите въпроси в последните дни на кампанията.

Без значение колко места ще спечелят Нетаняху и Ганц в 120-местния парламент - анкетите показват, че по около 30, ще бъде необходима коалиция, а ключ към нея в бившият министър на отбраната Авигдор Либерман.

Израелската система дава на малките партии шанс да влязат в Кнесета, като бариерата е 3,25% от общия брой гласове.

На тези избори 31 алианса и партии ще се съревновават за одобрението на малко над 6,4 млн. гласоподаватели, за които ограничението е 18-години.

На вота през април избирателната активност бе 67,9 процента.

Броят на местата в парламента се разпределя към всяка  избирателна листа спрямо процента на спечелени гласове. Например, ако партия или алианс спечели 10 на сто от вота, това означава 12 депутати – първите в листата.

Заради многобройните партии досега нито една фракция не е печелила мнозинство от 61 места или повече.

А това означава, че когато резултатът стане ясен, започва пазарлъкът, в който по-големите партии ухажват по-малките групи в парламента в опит да си осигурят работеща коалиция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени