Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли „зелен“ пробив на изборите в Канада

Елизабет Мей
Снимка: БТА

Климатичните промени са сред основните поводи за безпокойство на фона на предстоящите следващия месец парламентарни избори в Канада, но двамата основни кандидати не предлагат решения, което може да даде тласък за лидера на Зелената партия Елизабет Мей, коментира днес Ройтерс.

Зелените оставаха в сянка в продължение на почти 30 години, но сондажите сочат, че партията може да се окаже ключ към баланса във властта след вота на 21 октомври. А това може да засили движението на правителството към възобновяема енергия и намаляване на подкрепата за петролната индустрия, мащабен износите и работодател в Албърта и Саскачеван.

Екопартията има одобрение от около 11%, три пъти повече от 3,4 на сто, които бяха спечелени на изборите през 2015 г., когато само Мей (65 г.) успя да си осигури място в парламента. Сега анкетите сочат, че Зелените може да спечелят до 10 места в долната камара.

Иначе за момента две скорошни проучвания показват, че управляващата Либерална партия на премиера Джъстин Трюдо се подкрепя от около 35% от канадците срещу около 32 на сто за консерваторите с лидер Андрю Шиър, който все още е слабо разпознаваем.

Други анкети обаче дават превес с 2-3% на Консервативната партия, която управляваше близо десетилетие преди възхода на Трюдо през 2015 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени