Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган, Путин и Рохани обсъдиха намирането на решение на конфликта в Сирия

| обновено на 16.09.19 в 21:32
Президентите на Иран Хасан Рохани (вляво), на Турция - Реджеп Ердоган (в средата) и на Русия Владимир Путин на среща в Анкара през април 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в турската столица Анкара се проведе петата среща на държавните глави на Иран, Русия и Турция. В рамките на т. нар. "формат от Астана" тримата президенти обсъдиха намирането на решение на конфликта в Сири и за начало на работа на комитет за подготовка на чернова на нова сирийска конституция колкото е възможно по-скоро. Акценти в разговорите беше и обстановката в северната провинция Идлиб, както и работата на комисията за подготовка на новата конституция на Сирия.

Преди началото на тристранната среща турският президент Реджеп Ердоган се срещна с иранския си колега Хасан Рухани, който пристигна в Анкара вчера вечерта. Проведе се и среща между военните министри на двете страни Хулуси Акар и ген. Амир Хатами. По-дълго от предвиденото, или около 90 минути, продължи срещата между Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин. Последва и среща между руската и турската делегации. Тристранната среща на лидерите започна след като стопанинът на Кремъл се срещна на четири очи и с иранския президент Рухани.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара няма да позволи създаване на терористична зона по протежение на турско-сирийската граница и добави, че неговата страна не е в състояние да понесе нова миграционна вълна. Той предложи и завръщане на 2 млн. сирийски бежанци в зоната за сигурност на изток от река Ефрат.

Акцент в разговорите беше обстановката в северната сирийска провинция Идлиб, която е последната област в Сирия, останала под контрола на въоръжените бунтовници, но през последните седмици сирийската армия отбеляза напредък и в този регион.

Руският президент Владимир Путин посочи, че Русия ще продължи да поддържа сирийската армия в операциите й срещу терористите в района на Идлиб, намирайки подкрепа по този въпрос от иранския президент Рохани.

Путин допълни, че е била постигната договорка за започване на регулярни експертни срещи с участието на представители на трите страни, на Сирия, на ООН и на други регионални страни в казахстанската столица Нур-султан  – новото име на Астана.

Според него съставът на конституционния комитет за Сирия е определен и трябва да започне оперативната му работа. В тази връзка Комитетът от 150 сирийци е натоварен със задачата да състави проект за новата сирийска конституция.

От своя страна иранският президент Хасан Рухони отбеляза, чеамериканското присъствие в Сирия е незаконно и американските сили трябва да напуснат региона колкото е възможно по-скоро.
Турският държавен глава акцентира, че трите страни са напълно съгласни за съхраняването на сирийското политическо единство, териториална цялост и намиране на политическо решение на конфликта. Това е в разрез с надеждите на сирийски кюрдски организации за степен на автономия или федерализиране на Сирия.

Реджеп Ердоган отбеляза, че срещата е била ползотворна от всяка гледна точка. Според него Анкара няма да позволи създаване на терористична зона по протежение на турско-сирийската граница. По думите на турския държавен глава Анкара, Москва и Техеран са подчертали неприемливостта на подкрепа за тероризма под претекст борба с групировката „Ислямска държава“.

В Анкара тримата президенти коментираха и атаките срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия,  за които отговорност поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници Хуси.

Хасан Рохани определи нападенията като проява на самозащита от народа на Йемен, който е обект на ежедневни саудитски бомбардировки срещу хусите. САЩ твърдят, че нападението всъщност е извършено от Иран.

Oт своя страна Владимир Путин предложи на Саудитска Арабия да купи руски ракетни комплекси, ако иска да е защитена от подобни удари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени