Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Близо 700 000 ученици тръгват отново на училище днес", съобщава "Труд". Общо 2367 са училищата, които ще посрещнат учебната година. Осем от тях са преместени в други сгради, сочи справка на просветното министерство. Оттам отчитат, че въпреки усилията и този септември започва с недостиг на преподаватели по математика, химия, физика, информационни технологии и английски език. Няма и достатъчно ресурсни учители, като тази година в пенсия излизат общо 4500 педагози, допълва "Труд".

"Всяка втора класна стая дигитална", информира "Монитор". Вестникът посочва, че в 40% от класните стаи в страната има възможност за фронтално обучение и са оборудвани с проектори, лаптопи или интерактивни дъски, които улесняват учебния процес. Половината от всички близо 400 иновативни училища в страната пък са избрали нови методи за организация на обучението и образователната среда, които най-често са насочени към въвеждането на новите технологии в клас.

"Транспортът и земеделието ще загубят десетки милиони еврофинансиране", пише вестник "Сега". Изданието посочва, че важни обществени сектори ще загубят десетки милиони еврофинансиране заради лошо изпълнение на оперативните програми. 6 от 10 оперативни програми не са успели да постигнат заложените цели по част от приоритетите си към края на 2018 г. Така десетки милиони евро, заделени като резерв за добро управление по тях, ще бъдат загубени за съответните мерки и ще бъдат пренасочени към дейности с по-добро усвояване на средствата. Това ще оголи сфери като жп транспорта, управлението на трафика, борбата със свлачищата. Ще бъде засегнато и еврофинансирането на научните изследвания, както и програмата за развитие на селските райони, предупреждава в публикацията си "Сега".

"Манолова иска ревизия за отпадъците в София", пише вестник "Дума". Изданието обяснява, че Мая Манолова, която е кандидат за кмет на столицата, подкрепен от БСП, ще настоява за пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София, ако бъде избрана за градоначалник. Тя планира да организира и референдум, на който хората да кажат нужна ли е инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането, допълни в публикацията си "Дума".

"Караянчева счупи рамо, шофьорът на НСО избегна трагедия с дете", съобщава "24 часа". Вестникът обяснява, че първата по конституция държавна фигура у нас - председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, пострада в катастрофа в неделя сутринта. Парламентарната шефка е добре, успокои самата тя със съобщение във фейсбук профила си, докато все още се вихреха догадки за реалното ѝ състояние след сблъсъка между колата на Националната служба за охрана и друг лек автомобил на пътя Силистра - Шумен, уточнява изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна