Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жана Попова: Плашещо е как СЕМ беше отмахнат от разговора за медиите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Въпросът с предавателите е въпрос за заплаха на държавността, заяви пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет.

„Очаквам от генералния директор, все още който е, да се яви пред обществото, защото това е много важно в такава ситуация. Въпросите са два – за предавателите и за журналистиката и какво й беше направено, а може би предстои да се направи с нея в БНР. Това, което научаваме, е, че ще има дублиращи водещи, дублиращи репортери в определени ресори – нещо напълно недопустимо и нещо, което веднъж вече е играно като сценарий през последните години, това е излишно. Да има две гледни точки, да има двама репортери, да има двама водещи – означава да има и двама директори. Надявам се тогава пък да изберем и дубльор на генералните директори“, коментира доц. Попова в интервю за предаването "Преди всички".

СЕМ отмахнат от разговора за медиите

„За мен беше плашещо как СЕМ беше отмахнат от разговора за медиите. Това стана през изявлението на премиера Борисов, който погрешно съобщи, че е шеф на парламентарната група на ГЕРБ и като такъв ще отиде в парламента и ще вземе оставката му. Може да я вземе СЕМ. Това е проблем за мен – че в един момент председателят на Комисията по медии и култура Вежди Рашидов си позволява да отмахне функцията на СЕМ“, отбеляза доц. Жана Попова.

По думите й проблемът е как се обажда някой по телефона (това е звъненето, кънтенето в слушалките на директорите) и как се гарантира независимостта. Директорът е онзи, който не позволява да стига до вашето студио това позвъняване, обясни тя.

Никой не иска да се припознае в този директор

„Държавата обича този ресурс, не знам само защо не си припознае директора, който е избрала. Никой не иска да се припознае в този директор“, подчерта още доц. Жана Попова. 

Според нея при евентуална ситуация на взимане на оставка на директора, СЕМ трябва да посочи и.д. директор. Този и.д. директор много често е онзи, който прави някакви неща и те след това остават неизяснени, посочи тя и добави:

„За съжаление, може да допринесе за това да бъде нетърсена отговорност на онзи, който трябва да дава отговори“.

В позиция Асоциацията на европейските журналисти в България призовава преди днешното изслушване на генералния директор на БНР Светослав Костов пред СЕМ за повече публичност по този казус и по-сериозна и активна роля при разрешаването му.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна