Eмисия новини
от 03.00 часа

Ловните дружинки в Пазарджик са готови за протести

Снимка: Радио ВИДИН

Ловните дружинки в Пазарджик настояват Министерството на земеделието и горите да преразгледа част от мерките срещу разпространението на африканската чума до 1 октомври. В противен случай ще бъдат организирани протести.

Искането е внесено и в Министерския съвет, като под него са се подписали над 30 ловни организации в страната. Според Евгени Абаджиев от инициативния комитет ограничаването на лова в определени райони не само няма да намали разпространяването на заразата, но ще доведе до още по-масовото й разпространение:

"Спирането на лова в определени райони и разрешаването им в други води до концентрация на диви свине предимно в местата, където има зараза на африканска чума, които в търсене на храна или брачен партньор ще заразят много по-широк периметър с болестта, отколкото ако се разреши ловът и се намали популацията на дива свиня. Смятаме, че правителството е съветвано лошо и искаме да им обърнем внимание да вземат правилно решение, а и да им помогнем в борбата с африканската чума. Протестите са просто една евентуалност, ако наистина не ни чуят, за да можем да кажем по-ясно своите виждания".


Още от

Запада крайпътната търговия по Е-79

публикувано на 19.10.19 в 19:43