Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеменските хуси заплашиха с още атаки по инсталации на саудитската "Арамко"

Иран отново отрече да стои зад атаката с дронове

Атака с дронове срещу петролни съоръжения на "Арамко" в град Абкайк
Снимка: Ройтерс

Йеменските бунтовници хуси заявиха в понеделник, че съоръженията на саудитската петролна компания "Арамко" (Aramco) ще останат цели на нови техни нападения, докато Саудитска Арабия продължава да участва във войната в Йемен.

Говорител на бунтовниците хуси добави, че Рияд трябва да "спре своята агресия срещу Йемен" и предупреди компаниите и чужденците, че могат да се очакват още атаки срещу саудитски петролни съоръжения. Хусите отново потвърдиха, че стоят зад атаките с дронове в събота спрямо съоръжения на саудитския петролен гигант "Арамко" в Хурайс и Абкайк.

Според енергийния министър на Саудитска Арабия - Абдулазиз бин Салман, нападенията срещу петролните съоръжения са довели до намаляване наполовина на добива на суров петрол от страна на компанията "Арамко", което се равнява на около 5,7 млн. барела дневно, или близо 5% от световното производството.

Това от своя страна доведе до първоначален ръст на фючърсите на петрола брент с близо 20% и на фючърсите на американски лек суров петрол с почти 16%, като петролните цени достигнаха най-високи нива от месец май насам. Последва частично париране на първоначалното драматично поскъпване, след като американският президент на САЩ Доналд Тръмп разреши отпускането на петрол от стратегическия резерв на САЩ.

                                                            Графики на брент и на американския лек суров петрол

Снимка

По време на днешната европейска търговия фючърсите на петрола брент с доставка през ноември поскъпват с 8,5% към 65,30 долара за барел, отстъпвайки от първоначалния връх около 71,95 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври нарастват със 7,75% към 59,15 долара за барел, отстъпвайки от сутрешен връх около 63,34 долара за барел.

Въпреки това париране на драматичния първоначален ръст текущото поскъпване на петролните фючърси е най-солидното в рамките на една сесия на търговия от февруари 2016-а година насам.

Междувременно властите в Иран отново повториха, че нямат нищо общо с атаките с дронове срещу петролни съоръжения на "Арамко".

Обвиненията, отправени от САЩ, че Иран е замесен в атаките на петролните съоръжения на саудитската компания "Арамко", са "неприемливи" и "неоснователни", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави на пресконференция в понеделник.

Той заяви, че Иран вярва, че атаката е дошла от йеменските бунтовници хуси, които носят отговорност за това и е част от саудитско-йеменския конфликт. Абас допълни, че "Иран винаги е подкрепял угнетените", включително Йемен срещу Саудитска Арабия.

Той повтори позицията на Иран, че регионалната сигурност в Близкия изток зависи от регионалните държави и че най-големият източник на несигурност е "наличието на допълнителни регионални сили".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!