Eмисия новини
от 09.00 часа

Русия ще увеличи сигурността на петролните си съоръжения след атаките срещу "Арамко"

САЩ ще освободят достатъчно петрол от стратегическите си резерви, за се подкрие текущия недостиг

Александър Новак, руски енергиен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще повиши нивото на сигурност в съоръженията си за производство на нефт и газ след атаките срещу производствени мощности на саудитската компания "Арамко" (Aramco), които причиниха внезапно намаляване на производство на петрол в Саудитска Арабия с около 50%.

Изказвайки се в понеделник, руският министър на енергетиката Александър Новак заяви: "Има закон за сигурността на енергийните и горивните съоръжения, който предвижда всички необходими мерки за защита. Такива инциденти като нападението върху съоръженията в Саудитска Арабия изискват преоценка на настоящата ситуация. Мисля, че ще адресираме този проблем".

Новак също така посочи, че има достатъчно световни запаси от петрол, които да компенсират загубата на саудитското производство и добави, че Русия остава във връзка със Саудитска Арабия, за да реагира на глобалните нужди от петролопроизводство, ако това е необходимо.

След дрон атаките срещу значими петролни съоръжения на компанията "Арамко" в Саудитска Арабия, американският президент Доналд Тръмп разреши освобождаването на суров петрол от стратегическия петролен резерв на Съединените щати.

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери увери в понеделник, че е готов да освободи достатъчно петрол от Стратегическия петролен резерв, за да покрие недостигът, създаден от атаките на дронове върху две ключови петролни съоръжения, експлоатирани от саудитската компания "Арамко".

"Енергийният департамент е готов да пусне на пазара петрол от Стратегическия петролен резерв, който се счита, че ще бъде достатъчен, за да компенсира атаката на Иран върху световната икономика и енергийните пазари. Пазарът е устойчив и ще отговори положително!", написа Пери в Туитър.

Той също така посочи, че ще се срещне със саудитския си колега Абдулазиз бин Салман по-късно в понеделник на срещата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена.

От своя страна Китай призова САЩ и Иран да проявят "сдържаност" след атаките с дронове срещу производството на петрол на саудитската компания "Арамко".

Говорителката на китайското външното министерство Хуа Чунинг заяви: "Отбелязвайки съответните изявления, ние смятаме, че е безотговорно да обвиняваме някого преди провеждането на разследване и неговите резултати".Още от