Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева: Над 5 млн. лв. са изплатени като подкрепа за борбата с чумата по свинете

Министър Десислава Танева на тържественото откриването на новата академична година на Тракийския университет.
Снимка: МЗХГ

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете. Това обхваща малко повече от половината засегнати  стопанства, заяви в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Министър Танева присъства на тържественото откриването на новата академична година на Тракийския университет.

„Отчитаме положителни тенденции и изключително намален интензитет по отношение разпространението на болестта африканска чума по свинете“, заяви министър Танева: „От 1 август до ден днешен има открити само нови 6 огнища, от които само едно е в индустриална ферма“, добави тя.

В момента се работи по определяне на нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат свине - лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Всички решения ще бъдат детайлно обяснени на засегнатите страни, увери министър Танева.

„Какъв е плюсът на стопаните в това? Ако има епизоотия, те биха получили пазарно обезщетение за засегнатите свине“, обясни тя.

Министър Танева посочи, че засегнатите от африканската чума животни са над 130 000, а заболяването е причинило депопулация на домашната свиня с около 20% от поголовието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени