Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е задържал нов кораб, пренасящ горива, заради предполагаема контрабанда на дизел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Иран е задържал в Ормузкия проток нов кораб, пренасящ горива, съобщава сайтът Spectator Index.

Иранският революционен гвардейски корпус (IRGC) потвърди, че е бил заловен кораб по обвинения за контрабанда на дизелово гориво, като са били арестувани 11 членове на неговия екипаж. Твърди се, че корабът е превозвал 250 000 литра контрабандно дизелово гориво.

Този ход идва, след като говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави заяви, че Техеран е близо до освобождаването на британския танкер "Стена Имперо" (Stena Impero), който беше задържан от иранските власти през юли. Мусави също така посочи, че понастоящем има само "бюрократични спънки" относно освобождаването на плаващия под британски флаг танкер "Стена Имперо".

"Стена Имперо" беше задържан от Иранският революционен гвардейски корпус за предполагаемото нарушаване на международните морски граници, след като иранският супер танкер "Грейс-1" (Grace-1) пък беше заловен от британските кралски военоморски сили край бреговете на Гибралтар за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Сирия.

За сега няма потвърждение на информацията на сайта Spectator Index, но новината е малко вероятно да допринесе за отслабване на ескалацията на геополитическото напрежение около атаката през уикенда с дронове на големи петролни съоръжения на саудитската компания "Арамко" (Aramco), която атака предизвика драматичен ръст на цените на петрола, тъй като предизвика намаляване наполовина (с 5,7 млн. барела на ден) на петролното производство на Саудитска Арабия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени