Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портал на висшето образование създава МОН

Библиотеката в СУ "Свети Климент Охридски"
Снимка: БГНЕС

Портал на висшето образование, в който да е поместена информация за университетите и живота в съответния град, ще стартира министерството на образованието и науката. Целта на интернет платформата е в българските университети да бъдат привлечени българи, които са родени и живеят зад граница, както и чуждестранни студенти, които искат да се обучават у нас.

„Идеята се роди поради няколко причини. Едната от тях е, че виждаме нарастващ интерес и желание сред българи, живеещи в чужбина. Знаете, вече имаме няколко поколения българи, емигрирали, чиито деца първо бяха обхванати от системата на българските неделни училища и всъщност много от тях имат интерес. Това е една целева група и те имат и възможност да се върнат в България. Отделно, традиционно знаете ние правим кандидат-студентски кампании в територии, където има традиционно и исторически българска диаспора - като Молдова, Украйна, Беларус и т.н. Има много голям интерес. Едната причина, поради която почваме да мислим в посока да има такава  платформа за висше образование, това е причината. Има голям интерес, но искахме да канализираме и да направим по-лесен техния достъп, защото и това сега го правим, но как да кажа по стария, традиционен модел. Правят се, разбира се много кампании, панаири по тези държави, обикалят се. Но искахме да го канализираме и да е по-удобно. В днешно време имаме в крайна сметка достъп до Интернет, доста по-облекчено. Младите хора са свикнали, боравят, както ходят на интервю за работа или правят по Skype, така и са свикнали, както ние в днешно време подаваме заявки за работа онлайн. Това е причината. Да улесним, да е по-ефективно, по-достъпно и лесно“, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Порталът ще включва специален модул за кандидат-студентите, благодарение на който те ще могат да се информират за българските университети и да кандидатстват онлайн за прием в тях. И още информация, която ще съдържа порталът:

„Какви са регионите в България, например какви природни дадености има около даден университет или регион, каква инфраструктура има. Много по-често, доказват проучвания, студенти избират кампуси, където родителите искат детето да се чувства спокойно, да не е в зает и задръстен град. Напротив. Има точно студенти, които търсят град с добра инфраструктура, метро и летище, за да могат да пътуват. Искаме чрез този портал да покажем България. Нещо, което направихме и стартира много успешно по време на Българското председателство миналата година - имаше огромен интерес на водещи научни организации от Европейския съюз, извън Европейския съюз, защото работим много в момента със САЩ и с Израел, да идват в България и да правят научни форуми“.

В момента тече процес на събиране на идеи за бъдещия портал на университетите у нас.

„Изследваме други практики на няколко други държави. Например много е разпространено и искаме да работим и ние с нашето Министерство на външните работи. И тази платформа за висше образование всъщност да бъде достъпна и веднага видима за тези хора, които се интересуват какви търговско-икономически, социална система, здравеопазване има в дадена държава. Знаете, всяко едно дипломатическо консулство има такъв уебсайт, който информира чуждестранните граждани защо една компонента във всички сектори, които обикновено един човек, който е решил да пътува, да смени месторабота или да отиде да живее в чужбина, това да не е едно от първите неща, които да види, защото в крайна сметка хората търсят и тези неща, когато сменят работно място или избират да сменят професионална пътека или кариера, както за себе си и за своето семейство и децата. Търсят възможности за образование и учене“, допълни заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Подобни платформи за висше образование има и в други държави.

За да привлечем чуждестранни студенти обаче, у нас трябва да има повече възможности за чуждоезиково обучение, коментира Карина Ангелиева.

„Не мога да скрия фактите. Реално често се чудим защо не участваме или нямаме повече съвместни програми, защо нашите университети не успяват да вземат големи европейски проекти или да кандидатстват? Няма как да стане, ако ти нямаш базата и основата да правиш чуждоезиково обучение. Говоря за всички образователни нива в университета, включително и докторантски програми. Имаме, не е да нямаме, но това са малки островчета, които не правят необходимата вече разлика, необходимия скок, необходимата видимост, която ние търсим за България. Да, има много такива добри и доказани програми, където и бройката е много малка, недостатъчна, за да изведе цяло направление навън. Това обяснявам на нашите университети, разбира се, да колаборират с научните организации. Опитваме се чрез различни инструменти да помогнем за една интеграция, която я има, но е фрагментирана между научните организации към Българска академия на науките и нашите университети, но второ се опитваме да разговаряме с университетите, че трябва промяна на този модел и отваряне към чуждоезиково обучение и образование“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна