Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Госпожица Юлия“ от Стриндберг във времето на Радиотеатъра

Снимка: Даниела Манолова

На 29 септември и на 6 октомври във времето на Радиотеатъра ще чуете съответно първа и втора част на пиесата на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“. Тя е една от най-често поставяните по театралните сцени. Повечето големи театрални и кино режисьори са се опитвали да надникнат в нейната бездна и да обяснят дълбинните страсти, на които са подчинени героите и които довеждат госпожица Юлия до самоубийство. Всяка постановка и екранизация разпознава в тази бездна различни чудовища и подтици, комплекси от детството, неизречими желания, блянове и надежди, всички те предизвикват екстремните страсти на двамата герои. Едно от най-кратките определения за пиесата е, че тя е историята на едно съблазняване. Да, госпожица Юлия е съблазнена, но със същата убедителност бихме могли да кажем, че и Жан е съблазнен, че той също би могъл да стигне след време да самоубийство. Жертвата и палачът непрестанно сменят местата си. Бесовете вилнеят без почивка, хаотично и непредсказуемо променят посоката си на движение и формата си, както е в живота. По това именно и се познава голямата драматургия.

Режисьорът на радиопостановката Петър Бакалов е доловил  неуловимите движения, дълбочината на депресивните състояния на героите, мътният хаос, на фона на които протичат трагичните им отношения. Участват актьорите Гергана Плетньова, Свежин Младенов и Ангелина Славова, а музикалното оформление е на Валя Бояджиева.

Дирекция „Култура“ на Софийска община и програма „Христо Ботев“ на БНР са сключили споразумение, че веднъж в месеца в новоремонтираната зала на ул. „Париж“ 1 ще се провежда слушане с публика на значими радиопиеси от фонда на Националното радио.

Очаквайте на 18 септември от 17.30 часа премиерния спектакъл на Радиотеатъра „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг. Режисьор Петър Бакалов.

Входът е свободен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени