Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румян Русинов: Сóпата замени мотивационния подход за интеграция на ромските деца в училище

Румян Русинов
Снимка: Иван Русланов

„В началото на новия век имахме успешната 10-годишна практика на неправителствените организации за интегрирация на ромските деца в училище. Тогава над 20 000 деца от 10 български града съвсем успешно се интегрираха само чрез мотивационна работа, а над 90% от ромските родители показаха, че са ангажирани към образованието на децата си. Изведнъж този подход се промени към силов без никаква експертиза“. Това подчерта в предаването „Нещо повече“ Румян Русинов, политолог, който работи за ромското приобщаване в програми на неправителствени организации, и допълни.

„Нямаше оценка, която да каже, че мотивационният подход е изчерпан и че трябва да се мине към сóпата, към полицейщината. И отново се мина към поставяне на ромския родител в ролята на обвиняем, че не желае образованието на децата си. А последните две години видяхме и мощна медийна кампания срещу ромските родители, която ги портретира като неангажирани към децата си“.

По думите на Русинов няма деца сред ромското население, които да не говорят български език.

„Вярвам на министър Красимир Вълчев, който е доказал, че е сериозен и отговорен началник. Ако се намали пропагандата по тази тема, ако се съсредоточат усилията върху истинската работа – върху мотивационната, то ще има и добри резултати… Няма нужда от полицейщина, от спиране на помощи. Тази антиромска кампания лека-полека става фактор за сегрегация“.

Интервюто с Румян Русинов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна