Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С песни, стихотворения, водосвет и посаждане на дръвче

Откриха тържествено учебната година и в затворническото общежитие в Дебелт

107 ще са учениците от 1 - ви до 7 - ми клас

С песни, стихотворения, водосвет, посаждане на дръвче и много ръкопляскания, така започна новата учебна година за лишените от свобода в най – модерното затворническо общежитие в страната, което беше открито преди малко повече от 2 години.

„107 са лишените от свобода, две паралелки има в основния корпус на бургаския затвор, те са 1 и 2 клас, а другата е 3 и 4 клас. Всички останали се намират в общежитието в Дебелт.“, съобщи директорът на затвора Бранимир Мангъров.

Един от учениците и Михаил, на 32 години. Той излежава присъда за опит за убийство. Семейството му е в Германия и децата му учат там. Той иска да се научи да чете по добре на български, който казва, че е забравил.

Радостина Димитрова е един от учителите в общежитието в Дебелт. Тя сподели,че не е лесно да се работи с такива ученици, но има и добри страни:

„Момчетата са много съвестни и много отговорни. Различни са когато са в училище, стават други хора!“

При тази ученици е важно да се създадат в тях навиците да идват на училище, да стоят на чина, да бъдат ангажирани в часа.

„Едно нормално поведение при децата, което при тези възрастни хора липсва“, каза директорът на училището Мариана Райчева.

1080 са лишените от свобода, които ще се включат в учебната дейност в затворите в цялата страна за учебната 2019/20 г., като 124 са първокласниците, съобщи зам. министърът на правосъдието Николай Проданов, който също присъства на тържеството. Според него наблюдава се тенденция за увеличение на желаещите затворници да са образоват, като те са близо 1/ 6 от лишените от свобода в затворите в цялата страна.

Повече може да чуете в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени