Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки: България се деиндустриализира, спазвайки правилата на ЕС

Според евродепутата към страната ни се проявява двоен стандарт

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки ще изтъкне две основни причини - идейно-политическа, морална и ценностна, и технически важна, в позицията си пред Европейския парламент, с която ще призове да не се допуска построяването на завод на „Фолксваген“ в Турция.

„Намерението на немската компания е не просто нахално, но и скандално. В Турция има стотици журналисти, които са в затвора, защото не харесват Ердоган, а в Германия много често се говори за свобода на словото. Сега същата тази държава се кани да пренесе завод в страна, която не спазва европейските правила, а дори ги нарушава брутално. Втората причина е подписаното споразумение за асоцииране на Турция към европейската икономическа общност в далечните години на миналия век, където ясно е записано, че правилата, които се отнасят за т.нар. „държавна помощ в рамките на Съюза“, трябва да важат и за държавите, които са асоциирани членове, каквато е Турция. Това означава, че Турция не може да предлага по-голяма държавна помощ на компанията от правилата в ЕС“.

По думите на Джамбазки Турция не спазва никакви норми за екология, климат и опазване на околната среда, което е още една причина, която трябва да бъде изтъкната пред Европа:

„Как ние да платим кредит на доверие, как да плащаме екологичните такси, как да закрием нашите въглищни централи, при положение че тези, които лицемерно ни карат да правим това, изнасят производството в Турция и ще тровят нас“.

Според евродепутата всичко това показва един двоен стандарт и лицемерие от страна на компанията „Фолксваген“. Той подчерта, че става въпрос и за важен за България интерес:

„България се деиндустриализира, спазвайки правилата на Европейския съюз. Няма да позволя никой да си играе на политика и двойни стандарти… Не можем да се снишаваме, когато драстично се нарушават правилата и ни се диктува под заплаха“.

Интервюто с Ангел Джамбазки можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна