Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският Върховен съд гледа жалбите срещу спирането на работата на парламента

| обновено на 17.09.19 в 19:24
Демонстрация пред Върховния съд в Лондон, който започва изслушвания дали премиерът Борис Джонсън е нарушил закона, разпускайки парламента за пет седмици.
Снимка: БТА

Британският Върховен съд започна тридневно изслушване по въпроса дали решението на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента е било законно. Трудно е да се каже какво ще бъде крайното решение на съда, който се занимава с безпрецедентно създалата се ситуация, при която за първи път британски премиер е обвинен, че е подвел кралицата с мотивите за разпускане на върховния суверен орган на държавата. 

Приключи първият ден, като почти през цялото време основните британски телевизионни канали предаваха пряко изслушванията във Върховния съд. Думата бе дадена първо на адвокатите на обвиняващите Борис Джонсън в неправомерни действия. Лорд Паник заяви, че това, че изпълнителната власт е прибягнала до правото да разпусне парламента, за да избегне контрол от страна на депутатите е против основни принципи на конституционното право.

Лорд Кийн, адвокат на правителството, каза от своя страна, че парламентът и в миналото е бил разпускан по политически причини и че случаят сега не е правна ситуация, в която съдиите могат да се намесят.

Задачата на съдиите не е лесна, защото е трудно да се поставят граници между политически и юридически решения и мотиви. Разпускането на парламента не е основния проблем, защото това се случва при идване на ново правителство. Но то обикновено става само за броени дни. Сега обаче парламентът е разпуснат за пет седмици точно преди създалата се криза около датата за Брекзит, което нормално повдига съмнения, че премиерът иска да избегне контрола и съпротивата на депутатите срещу неговата стратегия за Брекзит. Борис Джонсън настоява, че решението му няма нищо общо с Брекзит, но той ще извади страната от ЕС със или без сделка на 31 октомври.

По-рано Борис Джонсън заяви, че „ще изчака да види какво ще кажат съдиите“ преди да реши дали да свика парламента на работа.  

Върховният съд ще изслуша две обжалвания на вече взети решения в две британски съдилища.

Висшият съд в Лондон обяви, че това не е работа на съда, защото е политическо решение и не смята премиера за виновен, но Гражданският съд в Единбург постанови, че Борис Джонсън е нарушил закона, защото е подвел с мотивите за разпускането кралица, чието одобрение бе необходимо за мярката.

Парламентът бе разпуснат точно преди седмица и би трябвало да поднови работата си след речта на кралицата на 14 октомври, в която тя обявява законодателната програма на новото правителство.

Все още не е ясно кога точно съдът ще се произнесе, но както отбеляза кореспондентът на Би Би Си по юридически въпроси Клайв Коулман, това е изключително и безпрецедентно събиране на Върховния съд, защото има британски премиер, обвинен, че е подвел кралицата и разпуснал парламента, който е суверенния орган, според британската конституция.

Решението миналия петък да бъде за увеличаване на съдебния състав на Върховния съд от  9 на 11 съдии свидетелства за конституционната значимост на делото. Една от най-големите трудности, пред които са изправени съдиите в това безпрецедентно дело, е как да съгласуват английските, шотландските и северноирландските закони в контекста на подобни обвинения срещу премиера за разпускане на парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!