Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутат поиска Владимир Цемах да бъде предаден на разследващ екип за свалянето на самолета МН17

Евродепутатът от прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския  парламент Кати Пири поиска Владимир Цемах да бъде предаден на международния разследващ екип за свалянето на самолета на малайзийските авиолинии МН17.

Според „Украинская правда“, бившият артилерийски генерал, когото Украйна смята за замесен в свалянето на самолета през 2014-та година, е бил сред обменените пленници между Русия и Украйна преди седмица.
„Предаването на един от основните заподозрени на Москва - господин Цемах, беше много мъчително за семействата на загиналите. Затова се надявам, че Европейският парламент ще изпрати сигнал, че оставаме солидарни с Украйна, но също така очакваме от нея да спази резолюцията на ООН и нейните заключения за тези, които свалиха самолета“, каза Пири, която направи изявлението си на първото пленарно заседание на Европарламента, което започна снощи  в Страсбург.

Преди размяната на пленници холандски следователи заявиха, че искат Цемах да остане в Киев, за да може да бъде разпитан за свалянето на самолета.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна