Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по заетостта представи европейска онлайн трудова борса

На платформата са регистрирани над 120 работодатели от 14 страни

| обновено на 17.09.19 в 18:07
Снимка: pixabay

Европейският ден на труда беше отбелязан у нас с електронна трудова борса в София, организирана от Агенцията по заетостта. 

Без да е необходимо присъствието на място, онлайн трудовата борса дава възможност на търсещи работа и работодатели от цяла Европа да комуникират напълно безплатно.

Провеждането на онлайн трудовата борса е иновативен за България подход, а целта - да се привлече интересът към българските работодатели както от работна сила у нас, така и от българи, живеещи и работещи зад граница, но които имат желание да се завърнат в България.

Регистрация на платформата вече са направили и работодатели от 15 европейски държави, които търсят българска работна ръка в различни сфери. Те са заявили на платформата свободните позиции, като са описали подробно и условията и заплащането.

Търсещите работа пък могат срещу регистрация също в платформата да се запознаят с предложенията, а ако бъдат одобрени ще получат покана за участие в онлайн интервю. 

„Предимствата на онлайн трудовата борса са, че всеки може да участва в нея от дома си, което спестява време и разходи. Над 120 работодатели са регистрирани на онлайн платформата, като над 100 са български. Обявени са над 180 работни места. Има интерес от страна и на големи компании, и на малки и на средни предприятия. Различни са и секторите. Търсят се хора и без професионален опит. Платформата има функция и за онлайн интервюта“. Това обясни в предаването „Преди всички“ Габриела Горанова – Димчева, национален координатор на EURES мрежа за България към Агенцията по заетостта.

Бизнесът е доволен от предоставената нова възможност. Вече има поканени за онлайн интервюта, но на щандовете, където работодателите представят своите позиции, има и желаещи да ги видят. 

Една от идеите за провеждането на онлайн трудовата борса е информацията да достигне и до българите в чужбина, както и до младите, които завършват образованието си там. Заместник социалният министър Зорница Русинова обясни, че вече има натрупан опит от борсите, които социалното министерство провежда в страните с големи български общности. Тази есен презентиране на възможностите за работа у нас ще има и в Хага, където има около 4000 български студенти. Тя е категорична, че държавата работи за привличането на младите на пазара на труда, за да помогне и на бизнеса. 

Интервюто с Габриела Горанова – Димчева и репортаж по темата можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна