Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи прокурорската проверка за спиране на излъчването на програма "Хоризонт"

Цацаров: Имало е пълна, неограничена, реална техническа възможност за излъчване

| обновено на 17.09.19 в 14:31
БНР
Снимка: Ани Петрова

Няма техническа причина за петчасовото прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември. Това е установила разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка. Случаят отива в  Софийската градска прокуратура (СГП), която трябва да установи извършил ли е длъжностно престъпление техническият директор на Българското национално радио (БНР) Пламен Костов.

Не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на програма „Хоризонт“, не са съществували проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна, както и такъв, за да достигне сигнала  до входната точка на „НУРТС България“. И не на последно място - не е била извършвана, каквато и да е профилактика на студийния комплекс на водещата програма на националното радио - това са изводите от проверката на ДАНС, цитирани от прокуратурата.

От там съобщават, че по случая са снети писмени обяснения от генералния директор на БНР Светослав Костов, от вече бившия и. д. директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев и от самия Пламен Костов. Обяснения са дали и служители на дружеството, което разпространява сигнала на радиото.

От прокуратурата са установили, че за 13 септември, когато „Хоризонт“ се чуваше само онлайн, НУРТС е планирало профилактика само на предавателите в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник, както и че заради специалният статут на БНР до момента никога не са били спирани едновременно всички предаватели.

На 11 септември Пламен Костов изпраща писмено уведомление до генералния директор за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на програма „Хоризонт“ за времето от 6 ч. до 11 ч. на 13 септември 2019 г.“, а Светослав Костов слага резолюция „Да“. Има и писмо до НУРТС с искане от Пламен Костов „да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на територията на цялата страна поради профилактика на студийния комплекс“.

Сотир Цацаров също коментира днес резултатите от проверката, разпоредена след „спирането за техническа профилактика“, каквото беше обяснението на ръководството на радиото. Той заяви, че техническа възможност за излъчването на програма „Хоризонт“ е имало, въпреки че то е било преустановено в петък - 13-ти септември за времето от 6 до 11 часа:

„Имало е пълна, неограничена, реална техническа възможност за излъчване. Не е имало каквото и да е нарушение на връзката между радиото и НУРТС, което да не позволява излъчване. На второ място, според нас, каквото и да е извършване на вътрешна профилактика. На трето място, генералният директор на националното радио е бил уведомен с уведомление за извършване на вътрешно-студийна профилактика и той е писал „Да“ на това уведомление, което му е поднесено от техническия  директор. Същевременно обаче в това уведомление няма и дума за прекъсване на предаването, тоест за прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“.

Пред журналисти Цацаров цитира част от кореспонденцията между Пламен Костов и представител на НУРТС - България, дружеството което разпространява радио-телевизионния сигнал:

 „Здравейте, моля Ви да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември на територията на цялата страна за времето от 6  до 11 часа поради профилактика на студийния ни комплекс“ е поискал Пламен Костов, директор на дирекция „Техника“ от НУРТС. И след това е последвал втори мейл.  „Добро утро. Благодаря Ви за съдействието и ако е възможно да възстановим сигнала към 10,20 часа“. Мейлът е любезен. Завършва с хубав ден. Радиото е имало пълната техническа възможност да излъчва. Просто е нямало програма.“

В прессъобщението на прокуратурата също се проследява електронната комуникация на техническия директор на БНР със служителка на  „НУРТС България“ с фамилия Стойкова. Последното писмо от Пламен Костов до нея е от 13.09.2019 г. в 8:07 ч. и е със съдържание: „благодаря Ви за съдействието и ако е възможно, да възстановим сигнала към 10,20 часа“.

Дали по случая ще има обвинения ще решава СГП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна