Eмисия новини
от часа

Текстил, бижута и ценни артефакти от Индонезия в "Квадрат 500"

Българската публика и гостите на София от днес имат възможността да се любуват на културни артефакти и творби на изкуството от Индонезия като част от постоянната експозиция на Националната галерия "Квадрат 500". Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960, когато президентът Сукарно посещава престижната институция. 60 години по-късно отношенията са по-добри от всякога и след дългогодишно партньорство и по време на официална визита на министъра на външните работи на Република Индонезия - Н.Пр. г-жа Ретно Марсуди, Националната галерия вече разполага с артефакти от Индонезия - най-големия архипелаг на земята, район в Югоизточна Азия, известен със своето разнообразие.

Липсата на каквито и да е творби от Индонезия до момента в колекцията на Националната галерия вдъхновява Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия у нас, да направи дарение на предмети от бита и културата на далечната държава. Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, древен стол за обрязване и кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните предмети, представящи райони от о. Суматра до индонезийска Папуа, са намерили в постоянната експозиция на Националната галерия.

Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия и от 2009 обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Благодарение на щедрото дарение на г-жа Рерие Лестаи Мурдиджат на два батика, разказващи истории и на традиционния текстил от колекцията на посланика, всички те заедно с много други забележителни предмети са експонирани в зала 20 на "Квадрат 500".

Още от